De meeste mensen merken niets van de hoefijzernier. Met een hoefijzernier kun je net zo oud worden als mensen met gewone nieren.
Bij sommige mensen veroorzaakt een hoefijzernier pijn en andere klachten. Het kan lastig zijn daarmee om te gaan. De aandoening kan dan gevolgen hebben voor het dagelijks leven.
Bespreek met je arts of er voor jou speciale leefregels gelden, bijvoorbeeld een advies voor het beoefenen van bepaalde sporten. De nieren zitten namelijk iets lager in het lichaam dan normaal en worden niet beschermd door de ribben.
Meer risico op nierschade en nierkanker
Als je vaak nierstenen en infecties hebt, kunnen de nieren beschadigd raken. De werking van de nieren gaat dan achteruit. Dit heet chronische nierschade. Maar dat komt bij hoefijzernieren niet vaak voor.
Misschien heb je door een hoefijzernier iets meer risico op nierkanker. Sommige mensen vinden dit een beangstigend idee. Bespreek het met je arts als jij hier veel over piekert. Samen kunnen jullie bekijken wat eraan te doen is.
Hoefijzernier doneren
Wil je na jouw dood orgaandonor zijn? Een hoefijzernier is geschikt als donornier. Meestal wordt een hoefijzernier gesplitst zodat 2 nierpatiënten ermee geholpen kunnen worden. Soms wordt een hoefijzernier in zijn geheel bij 1 ontvanger geplaatst.
Een nier doneren bij leven gaat meestal niet als je een hoefijzernier hebt. Het risico voor jou als donor is dan te groot.