Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

HNF1beta geassocieerde nierziekte

Laatste update, 15 juli 2025

Bij HNF1beta geassocieerde ziekte komen veel verschillende klachten voor. Vaak zijn er problemen met de nieren. En ook met andere organen, zoals de alvleesklier of de bijschildklier. Dit komt allemaal doordat er in 1 gen iets afwijkt of ontbreekt.

HNF1b is een gen. Het is belangrijk voor de ontwikkeling en werking van veel verschillende organen en weefsels. Bijvoorbeeld de nieren, alvleesklier, bijschildklier, lever, hersenen, urinewegen en geslachtsorganen.

Bij mensen met HNF1beta geasscocieerde nierziekte zit er een afwijking in het HNF1b-gen. Er kunnen dan op verschillende plekken in het lichaam problemen ontstaan. Het is mogelijk dat bepaalde organen zich niet goed ontwikkelen. Of dat bepaalde organen minder goed werken. Daardoor kunnen veel verschillende klachten en verschijnselen ontstaan. Welke dat precies zijn, verschilt per persoon.

Bij veel mensen zitten er cysten in de nieren. Ook diabetes mellitus (suikerziekte) komt veel voor. Daarom heette deze ziekte vroeger ook wel: renale cysten en diabetes syndroom (in het Engels: renal cysts and diabetes syndrome, RCAD). 'Renaal' betekent: met betrekking tot de nier. Maar niet iedereen heeft niercysten en diabetes. De ziekte kan zich ook heel anders uiten.

HNF1beta en andere benamingen

Tegenwoordig wordt de ziekte meestal HNF1beta geassocieerde ziekte genoemd. Dat betekent dat de symptomen en klachten te maken hebben met de afwijking in het HNF1b-gen. Veel mensen noemen het ook wel kortweg HNF1beta of HNF1b.

Maar er zijn nog andere namen voor deze aandoening:

  • MODY5
    Dit is de vorm van diabetes die veel voorkomt bij mensen met een afwijking in het HNF1b-gen.
  • HNF1b nefropathie
    Nefropathie betekent nierziekte. Veel mensen met een afwijking in het HNF1b-gen krijgen problemen met de nieren.
  • ADTKD-HNF1b
    De aandoening behoort tot een groep nierziekten die ADTKD (autosomal dominant tubulointerstitial kidney disease) heet. Andere aandoeningen binnen deze groep zijn medullaire cystenieren en familiaire hypruricemische nefropathie. Alle vormen van ADTKD zijn zeldzaam en ontstaan door een afwijking in een gen.

Problemen met de nieren

Bij veel mensen met een afwijking in het HNF1b-gen ontstaan problemen met de nieren.

  • Soms zijn de nieren niet goed aangelegd. Deze zijn bijvoorbeeld te klein of hebben een afwijkende vorm.
  • Een veel voorkomend verschijnsel is cysten in de nieren. Cysten zijn holten gevuld met vocht.
  • Bij veel patiënten werken de nierbuisjes niet goed. Daardoor wordt er te veel magnesium uitgeplast. Er kan een tekort aan magnesium ontstaan. Sommige mensen plassen ook te veel kalium of zure stoffen uit. Calcium wordt juist te weinig uitgeplast. Het is mogelijk dat er te veel calcium in het lichaam achterblijft.
  • Soms zijn er ook afwijkingen aan de urinewegen. Bijvoorbeeld aan de blaas of de urineleiders. Daardoor is er bijvoorbeeld meer kans op blaasontsteking. Als een kind vaak blaasontsteking heeft, kunnen de nieren op den duur beschadigd raken.

Bij sommige mensen werken de nieren van jongs af aan niet goed. Het is ook mogelijk dat de nierfunctie in de loop van het leven achteruitgaat. Maar het kan ook dat de nierfunctie lange tijd stabiel blijft of helemaal niet verslechtert. Er zijn grote verschillen per persoon.

Problemen met de alvleesklier

Vaak werkt de alvleesklier niet goed of is deze niet goed aangelegd. Daardoor is er meer kans op diabetes. Meestal ontstaat de diabetes al op relatief jonge leeftijd. Deze vorm van diabetes heet ook wel MODY5 (maturity-onset diabetes of the young - type 5).

Naast diabetes komen nog andere problemen met de alvleesklier voor. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de alvleesklier (pancreas) minder pancreassap aanmaakt. Dit sap bevat enzymen die nodig zijn voor de spijsvertering. De spijsvertering raakt dan verstoord, en dit kan leiden tot buikpijn en (vettige) diarree. Maar dit komt niet heel veel voor bij HNF1b geassocieerde ziekte.

Andere kenmerken van HNF1beta

HNF1b geassocieerde ziekte kan zich op verschillende manieren uiten. Het gen is nu eenmaal belangrijk voor verschillende organen en weefsels. Daardoor kan de afwijking in het gen bijvoorbeeld ook gevolgen hebben voor de lever, de geslachtsorganen en de bijschildklieren. Ook kan er bijvoorbeeld jicht ontstaan.

lever

Bij bloedonderzoek worden er soms afwijkende waarden voor de lever gevonden. Maar dit leidt niet tot problemen of klachten.

geslachtsorganen

Soms zijn de geslachtsorganen niet goed ontwikkeld. Bij meisjes kan de baarmoeder een afwijkende vorm hebben. Soms ontstaan er cysten in de eierstokken. Bij jongens dalen de ballen soms niet goed in of zit er een afwijking de plasbuis.

bijschildklieren

De bijschildklieren maken bijschildklierhormoon (ook wel: parathyreoïd hormoon of PTH) aan. Het hormoon regelt onder meer de hoeveelheid calcium en fosfaat in het lichaam.

Door de genafwijking is het mogelijk dat de bijschildklieren te hard gaan werken en te veel hormoon aanmaken. Dit heet ook wel hyperparathyreoïdie. Daardoor kunnen verschillende problemen ontstaan, zoals hoge bloeddruk, osteoporose (botontkalking) en nierstenen. Ook is er meer kans op jicht.

jicht

Bij veel volwassenen met HNF1beta zit er veel urinezuur (uraat) in het bloed. Daardoor is er meer risico op jicht. Dit is een gewrichtsontsteking. De ontsteking zit meestal in de grote teen of voet.

Oorzaak van HNF1beta geassocieerde nierziekte

HNF1beta geassocieerde ziekte is een erfelijke ziekte. Er zit een afwijking in het HNF1b-gen. Of er ontbreekt een deel van het gen. Of er ontbreekt zelfs 1 van de 2 HNF1b-genen.

Ongeveer 1 op de 120.000 mensen wordt geboren met een afwijking in het HNF1b-gen. Door de afwijking werkt het gen minder goed. Het kan de andere genen dan niet goed aansturen. Daardoor kunnen er veel verschillende problemen ontstaan.

HNF1beta geassocieerde ziekte kan overgaan van ouder op kind. Het kind erft dan een afwijkende kopie van het gen van de vader of moeder. Er is 50% kans dat iemand met HNF1beta geassocieerde ziekte het afwijkende gen doorgeeft. Zowel jongens als meisjes kunnen het krijgen. Het is een autosomaal dominant overervende ziekte.

Het is ook mogelijk dat er een spontane mutatie ontstaat in 1 van de 2 kopieën van het gen. De ouders hebben de genetische afwijking niet. De afwijking ontstaat dan vanzelf, aan het begin van de zwangerschap. Het kind is dan de eerste in de familie met HNF1beta geassocieerde ziekte.

17q12-deletie syndroom

meer over het HNF1b-gen

HNF1b is de afkorting voor Hepatocyte Nuclear Factor-1 beta. Ieder mens heeft 2 HNF1b-genen.

Het HNF1b-gen werkt als een soort knop (ook wel: transcriptiefactor). Het kan andere genen aan en uit zetten. Zo regelt het de groei en ontwikkeling van verschillende organen. Bijvoorbeeld van de nieren, de alvleesklier, de bijschildklieren en de lever. Het gen heeft op deze manier ook invloed op de werking van de organen. Het is bijvoorbeeld betrokken bij het transport van stoffen door de nierbuisjes.

Het gen heeft dus een centrale rol. Het is nog niet precies bekend voor welke organen en weefsels het allemaal belangrijk is.

17q12-deletie syndroom

Bij sommige mensen ontbreekt er een groter deel van het erfelijk materiaal. Dan zijn er meer genen afwezig. Dit wordt het 17q12-deletie syndroom genoemd. Het HNF1b-gen ligt namelijk op chromosoom 17, op een stukje dat q12 heet.

Bij dit syndroom komen nog andere klachten en verschijnselen voor. Sommige patiënten worden bijvoorbeeld geboren met afwijkingen aan de hersenen. Soms is er een ontwikkelingsachterstand. Ook ADHD lijkt vaker voor te komen bij deze mensen.

kinderwens

Heeft jouw partner of jij HNF1beta geassocieerde ziekte? Dan is er een kans dat jullie kind het ook krijgt. Die kans is 50%. Je vragen over erfelijkheid kun je bespreken met je arts. Hij of zij legt uit hoe het precies zit. Jouw arts kan jou ook doorverwijzen naar een klinisch geneticus. Dit is een arts met speciale kennis van erfelijkheid.

Bij HNF1beta geassocieerde ziekte komen soms afwijkingen aan de geslachtsorganen voor. Bijvoorbeeld aan de baarmoeder. Dat kan het krijgen van kinderen moeilijker maken. Zo nodig kan je arts jou doorverwijzen naar de gynaecoloog. Dit is een medisch specialist op het gebied van vruchtbaarheid.

Symptomen van HNF1beta geassocieerde nierziekte

Het HNF1b-gen heeft invloed op verschillende organen. Het verschilt per persoon met welke organen er problemen zijn. Daardoor kunnen de klachten sterk verschillen. Ook de ernst van de klachten verschilt per persoon. Sommige mensen hebben nauwelijks klachten, anderen zijn ernstig ziek.

Hoe ernstiger de klachten zijn, hoe eerder de ziekte wordt ontdekt. Veel mensen met HNF1beta geassocieerde ziekte hebben cysten in de nieren. Maar die veroorzaken geen klachten. Diabetes komt ook veel voor. Dat leidt wel tot klachten.

cysten in de nieren

Cysten zijn holten gevuld met vocht. De cysten zijn bij de geboorte al aanwezig. Soms zijn ze al te zien op de zwangerschapsecho. Anders worden ze opgespoord als blijkt dat een kind MODY5 heeft. Dat is de vorm van diabetes die voorkomt bij HNF1b geassocieerde ziekte. Als iemand MODY5 heeft, wordt er een echo van de nieren gemaakt.

Door de cysten wordt soms een verkeerde diagnose gesteld. De arts denkt dan aan cystenieren (ook wel: ADPKD). Maar bij ADPKD blijven de cysten groeien. Bij HNF1b geassocieerde ziekte gebeurt dat niet. Daarom zijn de cysten ook niet gevaarlijk voor de nieren.

veel verlies van magnesium

Bij ongeveer de helft van de patiënten werken de nierbuisjes niet goed. Er wordt dan te veel magnesium uitgeplast. Bij een tekort aan dit mineraal kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • spierkrampen, vooral in voeten en benen
  • minder kracht in de spieren
  • spierspasmen: onverwachts samentrekken van de spieren

te veel calcium in het bloed

Calcium wordt vastgehouden door niet goed werkende nierbuisjes. Er zit weinig calcium in de urine (hypocalciurie). Daardoor kan de hoeveelheid calcium in het lichaam te hoog worden. Als er veel calcium in het bloed zit, kan dat leiden tot misselijkheid, overgeven en verstopping. Maar meestal gebeurt dat niet bij HNF1b, en dan zijn er ook geen klachten.

Een tekort aan magnesium en een overschot aan calcium komt ook voor bij het syndroom van Gitelman. Daardoor wordt soms een verkeerde diagnose gesteld. Dit komt vooral voor bij mensen die een probleem met de nierbuisjes hebben, maar die verder weinig klachten hebben.

(chronische) nierschade

Bij sommige mensen gaat de werking van de nieren langzaam achteruit. Daardoor kunnen veel verschillende klachten ontstaan, zoals jeuk, misselijkheid en restless legs. Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht.

Bekijk de symptomen van nierproblemen >

diabetes: MODY5

Veel mensen met HNF1b geassocieerde ziekte hebben een vorm van diabetes die MODY5 heet. Dit is een afkorting voor maturity-onset diabetes of the young - type 5. Mogelijke klachten zijn:

  • dorst
  • veel plassen
  • afvallen
  • vermoeidheid
  • urineweginfecties, zoals steeds terugkerende blaasontsteking

Op latere leeftijd kunnen ernstige klachten ontstaan, zoals schade aan het hart en de bloedvaten en problemen met de zenuwen en ogen. Ook kan diabetes tot schade aan de nieren leiden. Dit heet diabetische nefropathie.

Bij de meeste mensen beginnen de klachten als ze tussen de 10 en 25 jaar zijn. Maar het kan ook eerder of later zijn. Omdat MODY5 zo zeldzaam is, krijgen sommige mensen eerst een verkeerde diagnose. De arts ziet het dan aan voor diabetes type 1 of 2.

Lees meer over diabetes MODY5 op Diabetesfonds.nl >

Onderzoek en diagnose

Het kan enige tijd duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Dat komt omdat het om een zeldzame ziekte gaat, waar weinig artsen mee bekend zijn. Bovendien verschilt het verloop van de ziekte per persoon. Dat maakt het nog lastiger om de ziekte te herkennen.

Om de diagnose te kunnen stellen is onder meer bloed- en urineonderzoek nodig. Ook wordt een echo van de nieren gemaakt. Voor de definitieve diagnose is genetisch onderzoek (ook wel: DNA-onderzoek) nodig. Hiervoor wordt wat bloed afgenomen. In het laboratorium wordt bekeken of er een afwijking in het HNF1b-gen zit.

Behandeling van HNF1beta geassocieerde nierziekte

Je kunt niet genezen van HNF1beta geassocieerde ziekte. Daarom richt de behandeling zich op de gevolgen. Het doel is dat je zo min mogelijk last hebt van de ziekte.

Bij HNF1beta geassocieerde ziekte komen verschillende nierproblemen voor. Hiervoor krijg je een behandeling op maat. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

  • drankje of tabletten bij magnesiumtekort
  • achteruitgang van nieren remmen, bijvoorbeeld met medicijnen tegen hoge bloeddruk, hoog cholesterol of hoog urinezuur
  • gezonde leefstijl, zoals weinig zout eten

Expertisecentrum voor HFN1beta geassocieerde nierziekte

Goede controle en medische begeleiding zijn belangrijk bij deze zeldzame aandoening. Daarom overlegt de behandelend arts vaak met een expertisecentrum. Dat is een ziekenhuis dat zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van HNF1beta geassocieerde ziekte.

Er is een speciaal expertisecentrum voor nierproblemen bij deze aandoening. Dat is het Centrum voor Tubulaire Stoornissen. Tubulaire stoornissen zijn ziekten van de nierbuisjes. Het centrum is een samenwerkingsverband van 2 universitaire ziekenhuizen: Radboudumc in Nijmegen en Erasmus MC in Rotterdam.

Gevolgen van HNF1beta geassocieerde nierziekte

Door HNF1beta geassocieerde ziekte kunnen al op jonge leeftijd ernstige klachten ontstaan. Maar het is ook mogelijk dat een kind er niets van merkt en dat er pas op latere leeftijd klachten optreden. Sommige mensen hebben helemaal geen klachten, of heel weinig. Dan wordt de ziekte soms bij toeval ontdekt. Ook de behandeling verschilt per persoon. Meestal blijven mensen met HNF1beta geassocieerde ziekte de rest van hun leven onder behandeling van een arts.

Emotionele en praktische gevolgen

Een chronische ziekte heeft niet alleen gevolgen voor je lichamelijke gezondheid, maar raakt het hele leven. Mogelijk heeft de ziekte invloed op relaties, kinderwens, werk, studie en financiële situatie.

Deel je ervaringen

Het kan prettig zijn om contact te hebben met lotgenoten: mensen die zich in dezelfde situatie bevinden. Zij begrijpen wat jij doormaakt en kunnen jou vertellen hoe zij met de ziekte omgaan. Misschien hebben ze praktische tips voor jou.

Andere nierpatiënten kom je bijvoorbeeld tegen in de gespreksgroepen op onze community.

Een kind met HNF1beta geassocieerde ziekte

Soms is al vroeg duidelijk dat een kind HNF1beta geassocieerde ziekte heeft. Het kan al worden ontdekt tijdens de zwangerschap, als op de echo te zien is dat er cysten in de nieren zitten. Voor ouders kan het moeilijk zijn als ze deze informatie krijgen. Je weet nog niet hoe je kind zich gaat ontwikkelen. De toekomst is onzeker. Het is mogelijk dat jouw kind ernstige klachten krijgt, maar het kan ook dat hij of zij weinig gevolgen ervaart.

Van het medisch team in het ziekenhuis krijg je begeleiding bij het verwerken van de diagnose. Zij helpen jou om jouw kind zoveel mogelijk een normale jeugd te geven.

Contact met andere ouders

Op onze community is een gespreksgroep voor ouders van nierpatiënten. Hier kun je in contact komen met andere ouders. Voor jongeren is er Cyberpoli. Dit is een online ontmoetingsplaats voor jongeren met een chronische ziekte.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Ewout Hoorn, nefroloog

Tom Nijenhuis, nefroloog

Kennisgroep Zeldzame Nierziekten

Waarom werken we samen met deskundigen?