Nierdonatie

De Nierstichting wil dat meer mensen met nierfalen tijdig, liefst voordat dialyse start, een donornier krijgen. Het geeft ze hun leven terug.

#levendoorgeven

Op 9 oktober is het Europese Donordag. Dan staan wij stil bij de mensen die een orgaan doneerden. Dankzij hen hebben vele mensen hun leven weer terug.

Feiten en cijfers

Mensen moeten ruim 2 jaar wachten op een nier van een overleden donor als ze een niertransplantatie nodig hebben. In de tussentijd ben je afhankelijk van dialyse om in leven te blijven.

Nierdonatie na overlijden

Liza registreerde zich als orgaandonor nadat haar zoon ziek werd. 'Daarvoor was ik er niet tegen, maar hield het me niet bezig. Nu weet ik hoe belangrijk het is.'

Nierdonatie bij leven

Geven is makkelijker dan ontvangen. Zo merkte Diny, die een nier gaf aan haar partner Puk.