Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Op vakantie met peritoneale dialyse

Laatste update, 9 juli 2025

Doe je buikdialyse (peritoneale dialyse) en wil je op vakantie? Dan moet je veel regelen. Het stappenplan en de checklist helpen.

Op reis gaan kost extra voorbereiding als je buikdialyse doet. Er moet veel geregeld worden: de reis, de materialen voor de peritoneale dialyse. En zaken als een reisverzekering en een medische verklaring.

Welke voorbereidingen precies nodig zijn, hangt af van je persoonlijke situatie. Het stappenplan hieronder helpt je om je vakantie zo goed mogelijk te organiseren.

Sta je op de wachtlijst voor een donornier? Ga je op vakantie en kun je niet snel terug in Nederland zijn? Dan kan je arts je tijdelijk van de actieve wachtlijst halen. Je verliest geen wachttijd.

Stap 1: Zoek uit wat mogelijk is

Bespreek met de arts of het medisch verantwoord is om op vakantie te gaan. Jouw medische situatie moet stabiel zijn. Dat is een belangrijke voorwaarde, anders geeft een vakantie te veel risico’s.

Vraag de arts waar je op moet letten bij het zoeken van een geschikte vakantiebestemming. Denk aan:

  • de algemene hygiëne in een land
  • de medische zorg in een land 
  • de noodzakelijke vaccinaties: niet alle vaccinaties zijn geschikt voor nierpatiënten
  • de benodigde materialen: kan de leverancier van de dialysevloeistof deze afleveren op jouw vakantieadres? Of moet jij alle materialen zelf meenemen?

Stap 2: Zoek uit wat je wilt

Met je arts heb je besproken wat mogelijk is. Nu kun je gaan kijken naar wat je zelf graag wilt. En wat dan mogelijk is op je vakantiebestemming. Dit zijn belangrijke aandachtspunten:

  • Vraag bij de leverancier of de dialysevloeistof kan worden afgeleverd op je vakantieadres, en wat daarvan de kosten zijn. Misschien zijn de bezorgkosten voor jouw eigen rekening. Die kans is er vooral als je langere tijd op vakantie gaat.
  • Check wanneer je precies dialysevloeistof moet bestellen. De levertijd van dialysevloeistoffen binnen Nederland is 1 maand, Europa 2 maanden en buiten Europa 3 maanden.
  • Vraag bij de vakantieplek na of er voldoende opslagruimte is voor de PD-materialen. Vraag ook hoe het PD-afval afgevoerd kan worden.
  • Doe je aan APD? Vraag of er op jet vakantieadres een geaard stopcontact is. Dit is nodig voor de cycler.
  • Misschien is het mogelijk een cycler op je vakantieadres te laten bezorgen. Vraag dit na bij de leverancier.
  • Onderzoek welke reis- en annuleringsverzekeringen geschikt zijn voor jouw situatie.

Het regelen van al deze zaken kan veel tijd kosten. Neem voldoende tijd om je vakantie voor te bereiden. Het algemene advies is om 3 maanden van tevoren te beginnen met de voorbereiding.

Spoelvloeistof wisselen op reis

Bij CAPD moet je regelmatig de spoelvloeistof wisselen. Ook als je op reis bent. Het kan lastig zijn om hier een geschikte plek voor te vinden. In een hotel kun je meestal wisselen op de hotelkamer. Sommige recreatieparken hebben een CAPD-wisselruimte beschikbaar, of een EHBO-ruimte waar je kunt wisselen.

Enige uitleg is vaak wel nodig. De meeste mensen weten niet wat je bedoelt als je vraagt om een wisselruimte voor een half uur.

Als je onderweg bent, moet je misschien wel eens wisselen in een auto of trein. Ga altijd hygiënisch te werk: schone handen, goed ontsmetten, zorgvuldig aan- en afkoppelen.

Spoelvloeistof verwarmen op reis

Bij CAPD moet de spoelvloeistof voor gebruik verwarmd worden tot lichaamstemperatuur. 

  • Korte reizen: verwarm je spoelvloeistof thuis in de elektrische warmtebox en houd die daarna warm. Bijvoorbeeld in een speciale warmhoudkoffer of warmtetas. Een warmhoudkoffer is wel zwaar en groot. Een elektrische warmtetas is praktischer, en ongeveer zo groot als een sporttas. Een elektrisch dekentje voldoet ook en neemt nog minder ruimte in. 
  • Langere reizen: warm je spoelvloeistof onderweg op. Bij de elektrische warmtetas krijg je doorgaans ook een stekker waarmee je de tas in de auto (via de sigarettenaansteker) kunt aanzetten. In de meeste stations, vliegvelden en internationale treinen zijn stopcontacten beschikbaar. Vraag zo nodig een medewerker om hulp.

Stap 4: Regel de vakantie

De volgende stap is het uitvoeren van je beslissingen. Zoals je hebt gezien zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Een overzicht vind je in de checklist voor vakantie met peritoneale dialyse.

Materialen voor PD mee op reis

Voor reizen dicht bij huis of korte vakanties kun je de spoelvloeistof zelf meenemen. Bij lange of verre reizen moet je ze laten leveren op je vakantieadres(sen). Doe je APD? Vraag de leverancier of er een cycler op het vakantieadres bezorgd kan worden. Anders moet je de cycler zelf meenemen.

Levering in het buitenland

Een leverancier regelt levering in het buitenland volgens een bepaalde werkwijze (een protocol). Die werkwijze kan per leverancier verschillen. Je moet jouw reisplannen officieel aanmelden bij de afleverdienst van de leverancier. Dat doe je via een speciaal formulier. Meestal krijg je uiterlijk 1 week voor vertrek een bevestiging. Daarin staat wat de leverancier gaat leveren.

Neem voor vertrek contact op met jouw vakantieadres: vraag of de materialen ook echt geleverd zijn.

Contact met lokaal dialysecentrum

Van de leverancier krijg je de gegevens van de contactpersonen in jouw vakantieland. Ook krijg je de telefoonnummers van het dichtstbijzijnde ziekenhuis of dialysecentrum dat ervaring heeft met peritoneale dialyse. 

Andere materialen mee op vakantie bij dialyse

Naast de spoelvloeistof heb je nog meer materialen nodig. Denk aan een bloeddrukmeter, afsluitklemmen en een warmtetas of warmtebox (om de spoelvloeistof op te warmen). Deze kun je zelf meenemen. Denk ook aan medische hulpmiddelen als schroefdopjes, gaasjes, pleisters en desinfectiemiddel. Gebruik je een cycler? Neem dan ook een wereldstekker en een geaard verlengsnoer mee.

Reis je met het vliegtuig? Neem de warmtetas mee als handbagage. Zo voorkom je dat de tas beschadigd raakt of kwijt raakt. Neem van tevoren contact op met de vliegmaatschappij en vertel dat je medische handbagage hebt.

Zorg voor voldoende medicijnen op vakantie

Zorg dat je genoeg medicijnen mee hebt op reis. Bestel deze tijdig bij de apotheek. Als je met het vliegtuig reist, kun je de medicijnen het beste meenemen in de handbagage. Zo kom je niet zonder te zitten als jouw bagage kwijtraakt of te laat aankomt.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Laura Haasdijk, medisch maatschappelijk werker

Anne-Margreet Hoes, dialyseverpleegkundige

Waarom werken we samen met deskundigen?