'Je kan jezelf met zoutbewust eten heel veel ellende besparen'

Over hoe moeilijk leven met nierschade kan zijn, hoef je Taurai Becker uit Rotterdam niets te vertellen. Hij heeft het allemaal meegemaakt. Op 18-jarige leeftijd fietste hij van het station naar huis. Zijn hart bleef met 160 slagen per minuut kloppen. Taurai bleek een hartziekte te hebben en die ziekte leidde ertoe dat hij door een bloedpropje een nier verloor. Zijn hartziekte zorgde ervoor dat hij uiteindelijk zelfs een harttransplantatie moest ondergaan. Daarna moest hij dialyseren omdat z’n andere nier er ook mee stopte. Hij kreeg een donornier van zijn oom. Na een tijd werkte deze niet goed meer, zodat hij opnieuw moest dialyseren. Hij kreeg via een cross-over programma een tweede donornier. Toen hij revalideerde besefte hij: "Ik heb een hart én een nier van iemand anders. En op beide zit een ‘houdbaarheidsdatum’. Vanaf nu ga ik alleen nog maar dingen doen die ik leuk en belangrijk vind.”

Lekker minder zout eten
Door het strenge dieet dat Taurai kreeg voorgeschreven vanwege de nierschade, raakte hij geïnteresseerd in lekker en zoutbewust koken. “Tijdens mijn laatste revalidatie had ik wat meer tijd”, vertelt hij. “Toen ben ik begonnen met blogs en vlogs plaatsen over gezond, zoutbewust en vooral heel lekker eten. Ik zie om me heen veel mensen die zelf niet meer koken. En een groeiend aantal fastfoodrestaurants. Als je zelf niet kookt, ben je afhankelijk van anderen voor voedsel. Dan weet je dus ook niet hoeveel zout je op een dag eet. Want bij een (afhaal)restaurant hoeven ze dat niet aan te geven. Ik wil dat mensen beseffen dat ze het beste zelf kunnen koken.”

Een kookboek als wapen in de strijd tegen nierschade
Taurai deed een koks- en een patisserieopleiding. Hij schreef een kookboek met zoutbewuste recepten, Zoutbewust koken & eten. Een krachtig wapen in zijn strijd voor goed eten. Taurai: “Ik weet dat mijn nierschade niet komt door slechte voeding, maar door een slecht hart. Maar ik heb wel de gevolgen ervaren van nierschade. Met mijn kookboek wil ik mensen motiveren meer zelf te gaan koken. Lekkere, zoutbewuste recepten zodat je er zelf alles aan doet om nierschade te voorkomen.”

Taurai's tips voor minder zout

  • Kook zoveel mogelijk vers
  • Vermijd als het even kan fastfood
  • Laat je inspireren door lekkere, zoutbewuste recepten