Over nieren

Je nieren zijn enorm belangrijk. Je hebt ze nodig om te leven. Lees welke belangrijke taken ze uitvoeren voor je lichaam. En hoe ze dat precies doen. Bekijk de meest voorkomende oorzaken van nierschade. Welke symptomen en klachten bij nierschade voorkomen. En wat je er tegen kunt doen.

Hoe werken je nieren?

Gezonde nieren voeren verschillende belangrijke taken uit in je lichaam. Zo houden ze je in leven. Lees welke taken je nieren allemaal uitvoeren en hoe ze dat doen.

Hoe werken je nieren

Oorzaken nierschade

Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Maar er zijn meer oorzaken bekend. Er zijn bijvoorbeeld veel verschillende nierziekten. Ook uw levensstijl en medicijnen hebben invloed.

Oorzaken nierschade

Symptomen en klachten bij nierschade

Er zijn symptomen en klachten die kunnen wijzen op nierschade. Helaas merk je daar in het begin niet veel van. Je komt er vaak pas achter als je nieren al ernstig beschadigd zijn.

Symptomen en klachten bij nierschade

Onderzoek en diagnose

Wanneer jij en je arts vermoeden dat je nieren niet goed werken, kan een bloed- en urineonderzoek uitsluitsel geven. Het onderzoek wijst uit of je nierschade hebt. En hoe ernstig het is.

Onderzoek en diagnose