'Let op je zoutinname, de impact kan enorm zijn op je gezondheid'

Evelien van den Bos ('s-Gravenzande) kreeg op jonge leeftijd diabetes. Hierdoor schommelde haar bloedsuikerspiegel enorm, wat uiteindelijk leidde tot ernstige nierschade toen ze nog maar 25 jaar oud was. Haar situatie verergerde zodanig dat haar nieren volledig faalden. Tien jaar later kreeg ze een donornier en een donoralvleesklier, waardoor haar leven aanzienlijk verbeterde.
Hoewel ze zich nu veel beter voelt en geniet van het leven, samen met haar partner en hun hondje Molly, blijft ze vaak moe en moet ze regelmatig ‘nee’ zeggen tegen dingen die ze graag zou willen doen. Het krijgen van kinderen werd haar afgeraden vanwege de gezondheidsrisico’s. “Dat vind ik eigenlijk het allerergste. Vriendinnen om me heen worden nu oma, maar ik zit straks alleen, denk ik wel eens.”

Meer begrip en minder zout
Evelien zet zich in voor meer begrip voor mensen met nierschade. Ze ervaart dat er weinig bekend is over deze aandoening, waardoor er ook weinig begrip is. “Als je zegt dat je nierschade hebt door suikerziekte, zeggen mensen al snel dat je minder suiker had moeten eten. Terwijl suiker eten er helemaal niets mee te maken heeft”, legt Evelien uit.

Naast het vergroten van begrip voor nierschade, wil Evelien mensen ook bewust maken van de impact van zout op de gezondheid van de nieren. Ze merkt dat veel mensen niet weten dat zout eten niet gezond is. “Als ik om me heen kijk in een pizzeria, strooien veel mensen zout over de pizza. Die hebben echt geen idee hoe schadelijk zout is voor je nieren”, zegt ze.

Het belang van minder zout eten
Evelien benadrukt dat nierschade en de noodzaak van dialyse of een transplantatie deels voorkomen kunnen worden door bewust met zout om te gaan. “Leven met nierschade is echt geen pretje: je bent moe, je hebt jeuk, je huid verandert. Je hele leven staat op z’n kop. Dus waarom zou je het risico lopen?”, zegt ze. Haar doel is om anderen te behoeden voor hetzelfde lot en hen bewust te maken van de gevaren van te veel zout.
Evelien deelt op haar platform recepten zonder pakjes en zakjes, waarmee ze anderen helpt om minder zout te gebruiken en bewuster te koken. “Heel veel mensen weten niet hoe slecht die pakjes en zakjes zijn”, zegt ze.

Iets terug willen doen
Zonder de donor van Evelien, was haar kans op leven nihil. Daar is ze nog elke dag dankbaar voor. “Ik heb het allermooiste cadeau gekregen dat een mens kan krijgen in het leven: nieuwe organen. Zonder die donornier en -alvleesklier was ik er waarschijnlijk niet meer geweest”, zegt Evelien.
Juist omdat ze dit als het allermooiste cadeau ervaart, voelt ze het als haar missie om anderen te behoeden voor hetzelfde lot en hen bewust te maken van de gevaren van te veel zout. “Ik kan voor mijn donor niks terugdoen, want die is er niet meer. Maar ik voel wel dat ik iets terug doe op deze manier.”

Eveliens tips voor minder zout

  • Vermijd pakjes en zakjes.
  • Kijk naar de ingrediëntenlijst op het etiket en vermijd producten met veel zout.
  • Maak zelf sauzen van verse ingrediënten in plaats van kant-en-klare producten