'Zout speelt een grote rol in ons eten, maar is zeer schadelijk voor je nieren'

Carola van Dipten uit Nijmegen ziet als huisarts met nierschade beide kanten van het probleem. Toen Carola aan het begin van haar promotieonderzoek naar chronische nierschade ontdekte dat ze zelf nierschade had, kwam er heel veel op haar af. Ze was pas 27, werd onzeker en had veel vragen: “Kan ik nog wel moeder worden?”, “Kan ik gelukkig oud worden met de mensen van wie ik houd?” De impact was enorm. “Het was een heftige tijd”, zegt Carola, “maar het gaat gelukkig heel goed met mij.” Inmiddels is Carola trotse moeder van twee kinderen en informeert ze als huisarts mensen over de ernst van nierschade. En het belang van zoutbewust eten.

Onderbelicht gezondheidsprobleem
Het verraderlijke aan nierschade is dat symptomen vaak pas optreden wanneer de schade al vergevorderd is. Dit maakt het een onderbelicht gezondheidsprobleem met een grote impact op de levensverwachting. Mensen met zelfs milde nierschade hebben een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen.

De rol van zout
Carola benadrukt de noodzaak van minder zout eten als preventieve maatregel. “Zout speelt een grote rol in ons eten, maar is zeer schadelijk voor de nieren”, zegt ze. “Alledaagse producten zoals kaas, vleeswaren en kant-en-klare maaltijden bevatten veel zout. Onze smaakpapillen zijn eraan gewend geraakt. Twee boterhammen met kaas bevatten al bijna 3 gram zout, dat is de helft van de dagelijkse zoutbehoefte van 6 gram.” Carola merkt dat er weinig kennis is over zoutconsumptie. “Patiënten zijn vaak verbaasd over de hoeveelheid zout in voedsel. Een diepvriespizza bevat bijvoorbeeld tot wel 6 gram zout - het maximale wat je aan zout per dag mag hebben”, zegt Carola.

Bewustwording vergroten
Bewustwording over nierschade en zoutconsumptie moet worden vergroot, vindt Carola. “In de praktijk bespreken we dit met patiënten en herhalen we wat wel en niet gezond is”, zegt Carola. “Daarnaast wijzen we mensen op de zoutmeter, waardoor ze bewust kunnen worden van hun zoutinname.” Zelf eet Carola sinds de ontdekking van haar nierschade zoutbewust. “In mijn kruidenrek staan heel veel kruiden, maar geen zout. Ik maak mijn wrap lekker met paprikapoeder en andere kruiden, in plaats van een kant-en-klare kruidenmix waar standaard veel zout in zit.”

Carola’s tips voor minder zout

  • Vermijd kant-en-klare producten en kruidenmixen.
  • Voeg geen extra zout toe; er zit al genoeg zout in de dagelijkse producten die je eet.
  • Laat je inspireren met lekkere, zoutbewuste recepten.