Was de bonen en laat ze 12-24 uur in ruim water weken. Kook de bonen in het weekwater in 45-60 minuten gaar. Laat de bonen uitlekken. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Vegetarische bonenschotel
Met dit recept voor een zoutarme, vegetarische bonenschotel zet je een lekkere en gezonde maaltijd op tafel. Het is een ware vezel- en eiwitbom!
Voedingswaarden (per portie)
Nierinformatie (per portie)

14 ingrediënten
2 personen
- 100 ggedroogde bruine bonen, kapucijners of linzen
- 150 gzilvervliesrijst
- 2 elvloeibaar bak- en braadvet
- 1ui, gesnipperd
- 1 teentjeknoflook, geperst
- 1 stengelbleekselderij, in stukjes
- 2wortels, in plakjes
- 1 tlpeterselie, fijngehakt
- 1 tloregano, gedroogd
- 3 tlbasilicum, gedroogd
- 2tomaten, in plakjes
- 1 elboter of margarine
- 25 ggeraspte kaas
- +(versgemalen) peper
Werkwijze
Verhit het bak- en braadvet in een pan met dikke bodem en fruit hierin ui, knoflook, bleekselderij, wortel, peterselie, oregano en basilicum tot de ui goudgeel van kleur is. Roer vervolgens de bruine bonen en tomaat erdoor en laat het geheel goed warm worden. Breng op smaak met peper en houd het gerecht warm.
Roer de boter of margarine en geraspte kaas door de gare rijst en doe het geheel over in een grote schaal. Maak in het midden een kuiltje en schenk hierin het bonenmengsel. Lekker met gemengde rauwkostsalade.
- Bron: "Eten met plezier: Dieetboek voor nierpatiënten", Poiesz Uitgevers.





