Snijd de courgettes in blokjes. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een diepe koekenpan of hapjespan. Voeg de courgetteblokjes toe. Bestrooi met tijm en versgemalen peper. Meng door elkaar. Laat onder regelmatig roeren de courgetteblokjes in ca 15 minuten garen.
Groene shakshuka
Shakshuka of shakshouka is oorspronkelijk een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper, paprika en ui, gewoonlijk gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Het gerecht vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. De variant gebaseerd op eieren en groenten stamt uit Marokko.
Voedingswaarden (per portie)
19 g eiwitNierinformatie (per portie)
565 mg kalium
12 ingrediënten
2 personen
- 6 kleine stevige courgettes (600 gram)
- 6 eetlepels olijfolies
- 4 takjes tijm (of 2 theelepels gedroogd)
- 2 versgemalen peper
- 2 ½ bosje bladpeterselie
- 16 groene ontpitte olijvens
- 100 gram doperwten (diepvries)
- 100 gram rucolas
- 2 citroen of citroensap
- 2 4 eieren
- 2 bol mozzarella (125 gram)
- 2 pimentpoeder
Werkwijze
Hak de bladpeterselie fijn en snijd de olijven in ringetjes. Voeg zo nodig 1 extra eetlepel olijfolie aan het courgettemengsel toe. Voeg de rucola, bladpeterselie, olijven, dopererwten en een scheutje citroensap toe, roer door en warm 5 minuten mee.
Maak met de achterkant van een lepel 4 kuiltjes in het mengsel. Breek hier de eieren boven.
Verdeel de mozzarella over het gerecht door het in stukjes te scheuren.
Laat de shakshuka 4 – 5 minuten garen tot de eieren zijn gestold. Bestrooi met wat pimentpoeder.
- Bron: Liesbeth van Buren, Iris van der Hoef, Jessica Klein, Diëtisten nierziekten. Dit recept is gebaseerd op ‘’Eten & Drinken’’ in AD magazine, 24-12-20. Hier is de feta vervangen door mozzarella in verband met de hoeveelheid zout.