Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Basisrecept pizzabodem (voor 2 kleine pizza's)

Ben jij pizzafan? Dat is met een zoutarm dieet nog wel eens lastig. Daarom leggen wij je met dit recept uit hoe je zelf een zoutarme pizzabodem maakt. Easy peasy.

Voedingswaarden (per portie)

14 g eiwit

Nierinformatie (per portie)

200 mg kalium
Plat deeg voor een zoutarme pizzabodem
100 MIN

6 ingrediënten

2 personen

  • 4 zakje gedroogde gist (3,5 g)
  • 2 tl suiker
  • 300 ml lauw waters
  • 500 g bloems
  • 2 olie
  • 2 knoflookolie met citroen

Werkwijze

1

Meng de gist met suiker en water. Laat dit mengsel staan tot er belletjes op het oppervlak verschijnen (circa 5 minuten). Zeef de bloem. Voeg het gistmengsel toe en meng alles met een mixer met deeghaken tot een glad deeg.

2

Bestuif het werkoppervlak met bloem. Kneed het deeg goed door. Druk het uit met de palm van de hand. Draai het deeg af en toe een kwartslag. Strooi een beetje bloem erover als het te kleverig aanvoelt en vorm er weer een bal van.

3

Bestrijk een grote kom licht met olie. Doe de deegbal in de kom, dek deze af met een doek en zet de kom op een warme, tochtvrije plek. Laat het deeg 1 uur rijzen. Het is dan verdubbeld in omvang.

4

Bestuif het werkoppervlak met de bloem. Druk het deeg in het midden neer met de vuist en trek de randen naar buiten. Deegroller met bloem bestuiven en deeg tot een rechthoekige lap uitrollen.

5

Gebruik een grote bakplaat voor een oven van 90 centimeter. Leg de lap op een stuk bakpapier. Of verdeel de lap in twee gelijke ronde deegplakken. Maak de randen met de vingertoppen iets dikker. Beleg het deeg met de pizzasaus en de vulling. Bak de pizza in een oven van 250 ºC in 10-12 minuten goudbruin.

6

Bestrijk de pizza na het bakken met knoflookolie met citroen.  

  • Bron: "Eten met plezier: Dieetboek voor nierpatiënten", Poiesz Uitgevers.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!