Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Emoties rondom een niertransplantatie

Laatste update, 26 juni 2025

Door de transplantatie kun je te maken krijgen met verschillende gevoelens. Dat is heel normaal. Maar hoe ga je daarmee om?

Je kunt je gevoelens altijd bespreken met een maatschappelijk werker. Ook kan het helpen om in contact te komen met andere niertransplantatiepatiënten. Bijvoorbeeld via:

  • onze online community
  • themadagen en webinars van de NVN
  • walk & talk

Een nier van een overleden donor

Zolang op je op een postmortale nier wacht, kun je op elk moment van de dag of nacht een oproep krijgen. Deze onzekerheid roept vaak spanningen op. Zoek steun bij naasten of de medisch maatschappelijk werker. 

Als dan eindelijk het telefoontje komt, is er de schrik van het onverwachte. Plotseling moet je naar het ziekenhuis. Je voelt misschien blijdschap, angst en ongeloof.

Na een aantal onderzoeken in het ziekenhuis hoor je of de transplantatie echt door kan gaan. De tussenliggende uren zijn erg spannend. Het is prettig als je in die tijd niet alleen bent. Vraag een vertrouwd iemand om met je mee te gaan naar het transplantatiecentrum. 

Kaart of brief voor familie overleden donor

Waarschijnlijk ben je erg blij als je hoort dat je de nier krijgt. Maar waarschijnlijk leef je ook mee met de familie van de overleden donor. Na de transplantatie kun je een kaart of brief schrijven naar de familie van de overleden donor. De maatschappelijk werker van het ziekenhuis kan je helpen bij het schrijven van zo'n kaart. Direct contact met de familie is niet mogelijk.

Een nier van een levende donor

Iemand die een nier afstaat maakt een weloverwogen keuze. Toch voelen veel mensen zich bezwaard om de nier aan te nemen. Dat is begrijpelijk. De donor moet de rest van zijn leven door met 1 nier. Een operatie kost tijd en energie, en is niet helemaal zonder risico’s. Ook gaat de donor gezond de operatie in, maar ervaart daarna veel lichamelijk ongemak. Voor ontvangers is dat soms lastig om te zien.

Maar realiseer je ook dat iemand jou op deze manier echt kan helpen. En dat diegene zich daar heel prettig bij kan voelen. Ook kan een gezond persoon goed verder leven met 1 nier. 

Als jij (misschien) een nier krijgt van een levende donor, dan kan dat bij allerlei situaties verschillende emoties oproepen:

nier wel of niet accepteren

Besluit je de nier te accepteren? Maak dan ook afspraken over hoe jij jouw dankbaarheid kunt tonen. Misschien heeft de donor bepaalde verwachtingen. Door er van tevoren over te praten kun je misstanden en spanningen voorkomen.

Mogelijk besluit je de nier toch niet te accepteren. Je kunt dan te maken krijgen met onbegrip in jouw omgeving. Anderen vinden het misschien onbegrijpelijk dat je zo’n aanbod afslaat. Ze verwachten blijdschap en dankbaarheid.

weerzien met de donor

Na de operatie kan het weerzien met de donor emotioneel zijn. Aan de ene kant ben je blij dat je de nier hebt gekregen. Aan de andere kant is het misschien moeilijk om jouw donor in een ziekenhuisbed te zien liggen. Gevoelens van blijdschap en schuldgevoelens wisselen elkaar dan af.

dankbaarheid na transplantatie

Dankzij de transplantatie is jouw leven veranderd. Waarschijnlijk ben jij jouw donor erg dankbaar. Misschien voel je je onzeker of schuldig dat je het geschenk niet kan compenseren. Misschien heb je ook het gevoel dat jouw donor van alles van jou verwacht. Bijvoorbeeld dat je vaak op bezoek komt. Of dat je gezond moet leven. 

Het kan goed zijn om hierover in gesprek te gaan met de donor. Je kunt zeggen dat je heel dankbaar bent, maar dat je niet goed weet hoe je dit moet uiten. Samen kun je bespreken hoe jij jouw dankbaarheid kunt tonen op een manier die voor jullie allebei prettig is.

contact met de donor

Vlak na de transplantatie verloopt het onderlinge contact mogelijk wat stroef. Vaak helpt het hier open over te praten. Door het onderwerp bespreekbaar te maken weet je wat je van elkaar verwacht. Begin daar het liefst al voor de transplantatie mee. 

Uiteindelijk komen de meeste mensen er prima uit samen. Sommige donoren en ontvangers geven zelfs aan dat hun relatie verbeterd is door de donatie. Ze voelen zich meer betrokken bij elkaar.

Nierverjaardag

Veel mensen vieren de dag van de transplantatie als een tweede verjaardag. Vooral als de donor een bekende van de ontvanger is. De jaarlijkse viering is dan een moment om stil te staan bij de bijzondere band tussen donor en ontvanger. 

Sommige mensen bezoeken ook de TransplantERENdag. Dit is een tweejaarlijks evenement. Het doel is om orgaandonoren en hun nabestaanden te eren. Het evenement vindt plaats in Naarden, waar ook het Nationaal Donor Monument staat. 

Contact met dialysecentrum

Na de transplantatie gaan sommigen terug naar de dialyse-afdeling. Omdat zij daar een kennissenkring hebben opgebouwd. Anderen gaan misschien alleen even afscheid nemen. Voor de mensen die dialyseren kan het prettig zijn om jou nog eens te zien. Zeker als het goed met jou gaat. Daar kunnen zij hoop uit putten.

Teruggaan is niet altijd even makkelijk. Sommige mensen die getransplanteerd zijn, schamen zich ervoor dat zij zich zo goed voelen. Het kan ook moeilijk zijn om afscheid te nemen van de mensen met wie je samen veel hebt meegemaakt. Maar het is ook belangrijk dat je een nieuw sociaal leven opbouwt, dat losstaat van het dialysecentrum.

Een ander leven na transplantatie

Na de transplantatie zoek je naar een nieuwe manier van leven. Sommige mensen missen het ritme en de contacten van de dialyse. Of je voelt je aan je lot overgelaten na een periode van intensieve zorg. Meestal blijkt dat het gevoel van verlatenheid na een tijdje vanzelf verdwijnt. In de tussentijd kun je steun hebben aan lotgenoten: mensen die ook getransplanteerd zijn. Wandel bijvoorbeeld eens mee met Walk & Talk of kom naar een van de themadagagen van de NVN.

Het helpt ook om na de transplantatie nieuwe doelen te stellen. De maatschappelijk werker van het transplantatiecentrum kan jou daarbij helpen. Heb je een relatie of een gezin, dan kun je na de transplantatie meestal weer meedraaien in het gezinsleven. Natuurlijk zijn je partner en de gezinsleden blij dat dit weer mogelijk is. Maar soms moeten zij er ook aan wennen dat zij bepaalde taken (weer) aan jou moeten overlaten. Geef jezelf en de mensen in jouw omgeving de tijd.

Verwachtingen na niertransplantatie

De verwachtingen over het leven na de transplantatie kunnen soms te hoog gespannen zijn. De werkelijkheid kan tegenvallen. Het is belangrijk dat je dat beseft. De transplantatie lost niet altijd alle problemen van de nierziekte op. Bespreek het als je teleurstelling voelt.

Misschien houden de mensen in jouw omgeving hier te weinig rekening mee. Ze denken dat alle problemen zijn opgelost omdat jij een nieuwe nier hebt. Daardoor kunt je het gevoel hebben dat je tekortschiet. Probeer hier dan met je naasten over te praten. Leg ze uit hoe jij je voelt. 

Bij sommige mensen verloopt de transplantatie minder goed. Het is mogelijk dat je nog lang vermoeid blijft, of dat er heropnames nodig zijn. Dat brengt weer andere emoties met zich mee, zoals teleurstelling, boosheid en angst voor afstoting.

Angst voor afstoting

Er is altijd een risico op afstoting van de nier. Maar vaak is daar met een behandeling nog wat aan te doen. Vooral vlak na de transplantatie. Het kan zijn dat je heel angstig bent voor afstoting en dat je er bijna dagelijks mee bezig bent. Meestal neemt na enige tijd de onzekerheid af, en groeit je zelfvertrouwen. 

Bespreek je zorgen met je nefroloog. Die kan jou vertellen waar je op moet letten en wat je kunt doen om de kans op problemen te verkleinen. De medisch maatschappelijk werker kan jou helpen te leren omgaan met jouw angst.

Omgaan met een ander uiterlijk

Door de medicijnen tegen afstoting kan je uiterlijk veranderen. Misschien krijg je last van haaruitval, puistjes, veel haargroei, een opgeblazen gezicht of kom je veel aan. Op je buik zit een groot litteken van de operatie. Hierdoor kun je je onzeker voelen.

leer je lichaam weer waarderen

Probeer te bedenken dat jij meer bent dan jouw uiterlijk. En leer je lichaam opnieuw te waarderen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Er is geen kant-en-klaar recept voor. Wel is het zo dat veel mensen zich beter voelen als ze meer gaan bewegen. Dat heeft effect op lichaam en geest.

denk aan de voordelen van transplantatie

Verder kan het helpen om je niet te veel te richten op de nadelen van de transplantatie. Kijk ook eens naar wat de transplantatie jou allemaal heeft opgeleverd. Dan ontstaat er meer evenwicht in je gevoelens.

Relatie met je partner na transplantatie

Na de transplantatie verandert er ook veel voor jouw partner. In het begin ben jij vooral met jouw eigen herstel bezig. 

De eerste periode na de transplantatie kan moeizaam verlopen. Voor je partner en andere naasten kan dit erg moeilijk zijn. Zij hadden misschien gehoopt dat jij snel zou opknappen. In plaats daarvan voel jij je nog steeds niet goed en heb je nog steeds veel zorg nodig. Daarnaast maken jouw naasten zich natuurlijk veel zorgen om jou.

Het bezoek heeft vooral aandacht voor jou en merkt misschien niet hoe zwaar deze periode voor jouw partner is. Daardoor kan je partner zich erg alleen voelen.

Als het beter met je gaat

Maar ook als het beter met jou gaat, kan dat moeilijk zijn voor de partner. Voor de transplantatie was jij erg ziek. Dat had ook veel invloed op het leven van jouw partner en andere naasten. Misschien verzorgde jouw partner jou zelfs. Na de transplantatie kun je weer je eigen dingen doen. De partner moet waarschijnlijk wennen aan de nieuwe situatie. De ‘verzorger’ voelt zich misschien overbodig, en onvoldoende betrokken bij het herstel. Dit kan leiden tot veranderingen in jullie relatie. Het kost tijd om een nieuw evenwicht te vinden. Probeer in deze periode ook aandacht te geven aan je partner en andere naasten.

Jouw partner als donor

Weer anders wordt de situatie wanneer je partner ook jouw donor is. Dan herstellen jullie tegelijk van een operatie. Houd daar van tevoren rekening mee. Voor wat betreft de praktische gang van zaken in huis, maar ook voor de zorgen over elkaar. Het transplantatiecentrum helpt jullie bij de voorbereiding.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Gerben van den Bosch, medisch maatschappelijk werker

Leonie Mol, dialyseverpleegkundige

Waarom werken we samen met deskundigen?