RegMed XB: een nier uit het lab

Nierfalen is nu nog onomkeerbaar en pati├źnten zijn aangewezen op dialyse of transplantatie. Bij een transplantatie moet levenslang zware, afweeronderdrukkende medicijnen worden geslikt en het risico op afstoting is altijd aanwezig. Binnen RegMed XB werken onderzoekers de komende jaren aan het kweken van een nier in het laboratorium.

Van stamcellen naar mini-niertje
Dankzij revolutionaire ontwikkelingen in het stamcelonderzoek kunnen wetenschappers mini-darmen, -levers, -longen en -alvleesklieren in het lab kweken. Sinds kort lukt dit ook door het opkweken van zogeheten pluripotente stamcellen naar mini-nieren. Een mini-nier uit het lab ziet er niet uit als een gewone nier. Maar de eenvoudige celstructuren hebben wel veel eigenschappen die echte nieren ook hebben, waardoor onderzoekers er bepaalde nierziekten mee kunnen bestuderen. Deze mini-niertjes moeten nog verder ontwikkeld worden, voordat ze alle functies van de nier uit kunnen voeren, maar deze regeneratieve oplossing heeft veel potentie.

Binnen het RegMed XB-project gaan de onderzoekers werken aan het kweken van voldoende organoïden en het doorontwikkelen van alle ontdekkingen.