De draagbare kunstnier

De draagbare kunstnier is een hemodialysemachine, kleiner en lichter in gewicht dan de huidige dialysemachine. En daarmee makkelijk mee te nemen, zodat hemodialyse thuis of elders mogelijk wordt.

Waarom de draagbare kunstnier?
Om dialyse voor alle nierpatiënten mogelijk te maken, werd in 1968 de Nierstichting opgericht. Nu is dialyse gelukkig toegankelijk voor alle nierpatiënten, maar ook vandaag de dag nog moeten patiënten hun leven afstemmen op hun dialysebehandeling. Wij willen dat graag veranderen. Zodat een behandeling zich afstemt op het leven van de patiënt, die daarmee een deel van zijn vrijheid terugkrijgt. Want als je aan een nierpatiënt vraagt wat hem of haar het meeste dwars zit, dan is dat gebrek aan autonomie en zelfstandigheid.

Samen met anderen
Daarom ontwikkelt de Nierstichting een draagbare kunstnier, een compact hemodialyseapparaat dat thuis en onderweg gebruikt kan worden. Om deze innovatie mogelijk te maken, hebben wij NeoKidney opgericht. In deze organisatie werken wij onder andere samen met twee specialistische, internationale partners: het Zwitserse Debiotech en het Singaporese Dialyss. Ook steunen drie grote zorgverzekeraars het project. Dat zijn CZ, Zilveren Kruis en Menzis. Deze partijen betalen niet alleen mee, ze bereiden ook het zorgconcept én vergoeding van behandelingen met de draagbare kunstnier aan patiënten voor.

Nu en in de toekomst
De Nierstichting wil er zijn voor de nierpatiënt van nu én die van de toekomst. Onze ultieme droom is om nierziekten te genezen. Maar voordat dat werkelijkheid wordt, zijn we tientallen jaren verder. Patiënten van nu zijn daar niet mee geholpen. Met de draagbare kunstnier (straks de Neokidney) hopen wij het leven van deze patiënten een stuk aangenamer te maken.

Wil je meer weten over de achtergrond? Lees onderstaande pagina’s of bekijk het magazine over de ontwikkeling. Wil je een gedrukt exemplaar van het magazine ontvangen, ga dan naar onze voorlichtingsmaterialen. De laatste stand van zaken lees je hier.