Projectcode 23OK1044 Projectleider Dr. Mahdi Salih Projecttype Kolff+ Organisatie Erasmus MC - Afd. Inwendige Geneeskunde Toegekend bedrag € 110.000,00 Startdatum 1-10-2023 Looptijd 24 maanden Status Lopend
Doel
Het doel van dit project is 1) Een nieuwe biomarker/ziektevoorspeller vinden voor mensen met cystenieren; 2) Kennis uitbreiden naar de oorzaak van achteruitgang van de nierfunctie; 3) Een eerste stap naar een grotere klinische studie voor een simpele en veilige behandeloptie voor cystenieren.
Samenvatting
Kolff+ Creativity grant. Autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ook wel cystenieren) is de meest voorkomende erfelijke nieraandoening en wordt gekenmerkt door groeiende cysten in beide nieren. De meeste patiƫnten met deze aandoening ontwikkelen nierfalen. Het is momenteel niet goed te voorspellen hoe snel iemand nierfalen ontwikkelt. De behandeling van cystenieren is gericht op het verlagen van de bloeddruk en het afremmen van de cystegroei door het medicijn Tolvaptan. Helaas is Tolvaptan niet geschikt voor iedereen en heeft het vervelende bijwerkingen.
Aan mensen met cystenieren is in een recent onderzoek gevraagd waar de prioriteit voor onderzoek moet liggen. Daaruit bleek dat het bepalen van de prognose en een behandeling om de ziekte te remmen bovenaan stonden. Met dit project willen de onderzoekers mensen met cystenieren in deze twee behoeften voorzien.
Uit zoutneerslagen worden dagelijks kleine (micro-)kristallen gevormd in de nieren en uitgeplast. Uit recent dierexperimenteel onderzoek blijkt dat de vorming van kristallen gepaard gaat met een ontstekingsreactie in de nieren en vorming van cysten: hoe meer kristallen, des te meer cysten. Citraat voorkomt deels de vorming van deze micro-kristallen. Uit onderzoek van dezelfde onderzoekers blijkt dat een laag urine-citraat een snellere achteruitgang van de nierfunctie voorspelt bij mensen met cystenieren.
Hypothese: meer kristallen in de urine voorspelt meer cystevorming in de nieren en een snellere achteruitgang van de nierfunctie. Het verminderen van de kristallen met het voedingssupplement citraat remt cystevorming en beschermt de nierfunctie.
Trefwoorden
ADPKD, cystenieren, cysten, kristallen, citraat, biomarker, nierfunctie, voedingssupplement