Terug naar het overzicht

Volume dependent and volume independent mechanisms of hypertension in chronic hemodialysis patients - Impact of low sodium regimen

Projectcode KFB0801 Projectleider dr. L. Penne Projecttype Kolff Organisatie Amsterdam UMC Locatie Vumc - Afd. Nefrologie Toegekend bedrag € 72.000,00 Startdatum 1-09-2009 Looptijd 34 maanden Status Afgerond

Doel

Eerste doel is onderzoeken of het haalbaar is om hemodialysepatiënten langdurig een zoutarm te laten volgen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Tweede doel is het in beeld brengen van het verband tussen diverse oorzaken van hoge bloeddruk (hypertensie) bij deze patiënten (overvulling, zoutinname, cardiotonische hormonen, sympathisch zenuwstelsel). Uiteindelijk doel is een betere behandeling van hypertensie bij dialysepatiënten.

Samenvatting

Kolff Fellowship BuitenlandHoge bloeddruk (hypertensie) treedt op bij 90 procent van de hemodialysepatiënten. Hypertensie verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en veel dialysepatiënten overlijden hieraan. Controle van de bloeddruk is dus belangrijk, maar dit blijkt in de praktijk moeilijk.Een belangrijke oorzaak van hypertensie is te hoge zoutinname uit de voeding en uit het dialysaat. Dit veroorzaakt een overschot aan lichaamsvocht (overvulling, te hoog extracellulair volume). Daarnaast kunnen volume-onafhankelijke factoren de bloeddruk verhogen. Een voorbeeld is een verhoogde activiteit van het sympathisch zenuwstelsel (onwillekeurig zenuwstelsel). Een ander voorbeeld zijn cardiotonische hormonen in het bloed; deze verhogen de hartspierspanning en blokkeren zouttransporteiwitten in cellen. Het is nog onduidelijk hoe het samenspel van deze factoren tot hoge bloeddruk leidt. Een beter inzicht in deze materie is noodzakelijk om een behandeling te kunnen ontwikkelen.De hypothese in deze studie is dat de oorzaak van hypertensie bij hemodialyse een samenspel is van neurohormonale factoren (o.a. sympathische overactiviteit en cardiotonische stoffen) en overvulling door te veel zout. De onderzoekers bekijken of het haalbaar is om patiënten langdurig een zoutarm dieet te laten volgen. Dit is immers nodig om het effect van lage zoutinname te kunnen onderzoeken.Vraagstelling:1.Is het haalbaar om hemodialysepatiënten langdurig een zoutarm dieet te laten volgen in het kader van wetenschappelijk onderzoek? (onderzoek gedurende een jaar in een stedelijke omgeving in de VS)2.Wat is bij dialysepatiënten het effect van lage zoutinname op bloeddruk, functie en structuur van hart en vaten, sympathische activiteit en cardiotonische stoffen? (gerandomiseerde gecontroleerde trial met 50 patiënten die ofwel een reguliere behandeling ontvangen, ofwel een behandeling met verlaagde inname van zout via voeding en dialysaat; follow-up van een jaar)3.Wat is het verband tussen laag zout en lichaamsvloeistofvolume enerzijds en hartfunctie, sympathische activiteit en de cardiotonische hormonen anderzijds?

Conclusies

Deze studie onderzocht de invloed van lagere zoutinname op hoge bloeddruk (hypertensie) bij hemodialysepatiënten. Uiteindelijk willen de onderzoekers het verband tussen de verschillende oorzaken van hypertensie in kaart brengen. Het onderzoek (een gerandomiseerde gecontroleerde trial) is nog niet voltooid, maar de onderzoekers kunnen al een aantal conclusies trekken.Het blijkt dat het patiënten (bewoners van een stedelijke omgeving in de VS) niet lukt om hun zoutinname langdurig te beperken, ondanks intensieve begeleiding door een diëtiste. De onderzoekers betwijfelen daarom of een grootschalig onderzoek naar de effecten van een langdurig zoutarm dieet haalbaar is.Hemodialysepatiënten krijgen niet alleen zout binnen via hun voeding, maar ook via het dialysaat. De onderzoekers hebben daarom bekeken wat het effect is van een verlaagde zoutconcentratie in het dialysaat. Een zoutgradiënt <-1 mEq/L gaat gepaard met de laagste mortaliteit van patiënten. De wetenschappers trekken voorzichtig de conclusie dat een positieve zoutgradiënt vermeden dient te worden. Dit is makkelijk toe te passen in de kliniek, maar de resultaten moeten eerst met onafhankelijk onderzoek bevestigd worden.

Trefwoorden

Soort: onderzoek met mensen; fundamenteel/toegepast klinisch Onderwerp: hoge bloeddruk, lichaamsvolume, sympathisch zenuwstelsel, RAAS, NO-ROS-balans (stikstofoxide, reactieve zuurstofverbindingen), cardiotonische stoffen, zoutinname