Projectcode 14A2D405 Projectleider M. Gaasbeek Projecttype Ontwikkel/Implementatie/Evaluatie Project Organisatie VieCuri Medisch Centrum - Afd. Vitaal Thuisdialyse Toegekend bedrag € 212.668,36 Startdatum 1-10-2014 Looptijd 42 maanden Status Afgerond
Doel
Het uitvoeren van een pilot om de haalbaarheid en toegevoegde waarde van beeldbellen bij hemodialysepatiënten te bepalen. Vervolgens het onderzoeken van de effecten van het implementeren van beeldbellen bij hemodialysepatiënten op de kwaliteit van leven, de efficiëntie en effectiviteit van zorgprocessen en de zorgkosten. Uiteindelijk het bewerkstelligen dat een meer nierpatiënten (eerder) kiezen voor thuishemodialyse.
Samenvatting
Ongeveer 2,5 procent van de Nederlandse hemodialysepatiënten kiest ervoor om thuis te dialyseren. Een deel van hen krijgt hierbij ondersteuning van een dialyseverpleegkundige (thuisdialyse met meerzorg, TMM). Het andere deel voert de dialyse zelfstandig uit, al dan niet met ondersteuning van een partner, familielid of dialyseassistent (conventionele thuisdialyse). De verwachting is dat meer patiënten voor thuishemodialyse kiezen als zij hierin meer ondersteuning op maat krijgen. In vooronderzoek is aangetoond dat thuisdialyse patiënten meer vrijheid, flexibiliteit en autonomie kan geven. Daarnaast kan thuishemodialyse goedkoper zijn dan hemodialyse uitgevoerd in een centrum.
Vitaal Thuisdialyse, een centrum voor thuishemodialyse, wil de transitie van centrumhemodialyse naar thuishemodialyse en van TMM naar conventionele thuisdialyse stimuleren. Door het inzetten van eHealth-toepassingen bij patiënten thuis wil men het dagelijks omgaan met de nieraandoening en de dialyse vergemakkelijken, het veiligheidsgevoel vergroten en daardoor bewerkstelligen dat meer nierpatiënten (eerder) kiezen voor thuishemodialyse. E-health toepassingen zijn onder meer beeldbellen en het online beschikbaar zijn van actuele informatie voor de patiënt en diens hulpverlener.
Vitaal Thuisdialyse heeft een pilot uitgevoerd om de haalbaarheid en toegevoegde waarde van beeldbellen bij hemodialysepatiënten te bepalen. Bij een positieve evaluatie zal Vitaal Thuisdialyse starten met een groter implementatietraject, het project Vitaal Teledialyse. De hypothese is dat Vitaal Teledialyse zorgprocessen efficiënter kan maken, de kwaliteit van leven van thuishemodialysepatiënten kan verbeteren en kan bewerkstelligen dat een groter aantal patiënten centrumhemodialyse verruilt voor thuishemodialyse.
Conclusies
Thuishemodialyse kan voordelen bieden ten opzichte van centrumhemodialyse, maar ondersteuning van patiënten op maat is gewenst. Het project Vitaal Teledialyse heeft als doel om de effecten van het implementeren van beeldbellen bij hemodialysepatiënten op de kwaliteit van leven, de efficiëntie en effectiviteit van zorgprocessen en de zorgkosten te onderzoeken.
In een pilot is bij thuishemodialysepatiënten en professionals de haalbaarheid en toegevoegde waarde van beeldbellen met behulp van tablets onderzocht. Uit de resultaten van de pilot blijkt dat beeldbellen goede mogelijkheden biedt voor het doen van diagnostiek en het geven van instructies aan patiënten. Naast beeldbellen biedt het gebruik van tablets de mogelijkheid om met behulp van app's de informatievoorziening voor patiënten te verbeteren en administratieve handelingen bij thuisdialyse te vereenvoudigen en efficiënter te laten verlopen.
Bovendien zijn er aanwijzingen gevonden dat beeldbellen een deel van de polibezoeken in het ziekenhuis kan vervangen. Door het beperkte aantal deelnemende patiënten en de beperkte doorlooptijd bleek er echter geen verschuiving te zijn van centrumhemodialyse naar conventionele dialyse.
Op grond van de resultaten van de pilot is de aanbeveling om het implementatieproject Vitaal Teledialyse volgens het daarvoor opgestelde projectvoorstel uit te voeren. Vitaal Teledialyse zal de toepassing van het beeldbellen bij hemodialysepatiënten voortzetten. Doorontwikkeling is gericht op het structureel inzetten van de toepassing bij thuishemodialyse.
Trefwoorden
Soort: Onderzoek in mensen, toegepast, klinisch
Onderwerp: Thuishemodialyse, centrumhemodialyse, E-health, beeldbellen, zelfmanagement