Terug naar het overzicht

Vascoscope II: functioneel prototype en klinisch onderzoek

Projectcode BHF2P03 Projectleider dr. P.J. Blankestijn Projecttype Ontwikkel/Implementatie/Evaluatie Project Organisatie UMCU - Afd. Nefrologie & Hypertensie Toegekend bedrag € 40.000,00 Startdatum 1-05-2018 Looptijd 10 maanden Status Afgerond

Doel

Het doel van het project is om een volledig functioneel prototype van de Vascoscope te bouwen en deze in een usability studie te gebruiken. De usability studie zal inzicht geven in de toegevoegde waarde van de Vascoscope in het zorgproces en over eventuele stappen voor optimalisatie van het ontwerp. Daarnaast is het de bedoeling om in dit project de industrialisatie- en commercialisatiefase voor te bereiden zodat bij een positieve uitkomst van het onderzoek snelle volgende stappen kunnen worden genomen.

Samenvatting

In Nederland alleen al worden er ongeveer 5.500 nierpatiënten drie maal per week gedialyseerd (hemodialyse). De vasculaire toegang is voor deze patiënten hun levenslijn en om de shunt in goede staat te houden moet er zo efficiënt mogelijk worden aangeprikt. Helaas wordt er in ongeveer 20-40% van de gevallen mis geprikt, met pijn, bloedingen, infecties, littekenvorming, vernauwing en uiteindelijk verstopping van de shunt tot gevolg. Het is lang bekend dat met behulp van echo misprikken sterk kan worden verminderd. Bestaande echoapparatuur is hier echter niet voor gemaakt, met als gevolg dat in de praktijk er nauwelijks met echo wordt gewerkt. In dit project zijn een aantal partners samengekomen om een echoapparaat, de Vascoscope, te ontwikkelen dat specifiek ontworpen is voor aanprikken van shunts. De Vascoscope is echosysteem bestaande uit een schijfvormige echokop, een beeldverwerkingssysteem en een schermpje dat op de echokop kan worden bevestigd. Dit echosysteem op de arm van de patiënt worden gefixeerd zodat de verpleegkundige of thuisprikker twee handen vrij heeft om te prikken. In een eerste deel van het project is, in samenspraak met de potentiële gebruikers (verpleegkundigen en patiënten), onderzocht aan welke eisen de Vascoscope moet voldoen en is een concurrentieanalyse gedaan (project 14A2D102). Op basis van die eisen zijn verschillende prototypes van de echokop en de fixatie-band gemaakt en voorgelegd aan verpleegkundigen en patiënten, de feedback is gebruikt om tot een ontwerp te komen voor de Vascoscope. Tevens zijn er producenten uitgezocht die de onderdelen van de Vascoscope kunnen leveren (echokop, beeldverwerking, scherm). In dit project zal een eerste volledig functioneel prototype gebouwd worden.

Conclusies

In het eerste deel van het project is, in samenspraak met de potentiele gebruikers (verpleegkundigen en patiënten), onderzocht aan welke eisen de Vascoscope moet voldoen en is een concurrentieanalyse gedaan. Hierbij zijn vijf gebruikersgroepen geïdentificeerd die verschillen in ervaring, aanpriktechniek en het toepassen van echo. Op basis van die eisen zijn verschillende prototypes van de echokop en de fixatie op de arm gemaakt en voorgelegd aan verpleegkundigen en patiënten. Hun feedback is gebruikt om een functioneel prototype te bouwen. Dit is getest in een gebruikersonderzoek waarbij 36 keer met de Vascoscope is aangeprikt door 12 verpleegkundigen bij 13 patiënten.
Dit gebruikersonderzoek heeft aangetoond dat het verlagen van barrières voor echogeleid aanprikken inderdaad mogelijk is, mits het systeem voor elke priktechniek geschikt wordt gemaakt en aansluit bij de wensen van de verschillende gebruikersgroepen. Dit is nu nog niet geheel het geval. Aan de hand van de uitkomsten zal in de komende tijd een verbeterde versie van de Vascoscope worden ontwikkeld.
Het kleine formaat van het systeem wordt gewaardeerd en kan, in combinatie met de lage systeemkosten, de beschikbaarheid van ‘echo voor iedereen’ bevorderen, ook voor training en thuisgebruik. Met de fixatie is de Vascoscope het eerste product dat ‘echogeleid zelfprikken’ mogelijk maakt. Hierdoor zullen meer patiënten thuis kunnen dialyseren, waardoor de onafhankelijkheid van deze patiëntengroep kan groeien. Er zou een kostenreductie, thuis- versus centrumdialyse, kunnen worden bewerkstelligd en het delen van echobeeld met de behandelend arts maakt effectiever tele-consult mogelijk.
Daarnaast is er marktonderzoek gedaan waaruit is gebleken dat de markt kansen biedt voor een product als de Vascoscope, zowel voor centrum- en thuisdialyse als voor andere toepassingen. De eerste contacten zijn gelegd met commerciële partijen om een samenwerking aan te gaan, om de Vascoscope verder te ontwikkelen en naar de markt en de kliniek te brengen.

Trefwoorden

Soort: toegepast, ontwikkel
Onderwerp: vaattoegang, echogeleid prikken