Terug naar het overzicht

Urea removing membranes for artificial KIDney (UKID)

Projectcode 23OP+064 Projectleider dr. Karin Gerritsen Projecttype PIONIER+ Organisatie UMCU - Afd. Nefrologie & Hypertensie Toegekend bedrag € 258.300,00 Startdatum 1-01-2024 Looptijd 36 maanden Status Lopend

Doel

Het onderzoeken van nieuwe sorbentmembranen om ureum te verwijderen uit dialysaat ten behoeve van verdere miniaturisatie van de draagbare kunstnier.

Samenvatting

Hemodialysemachines zijn groot en maken gebruik van een waterzuiveringssysteem, wat toepassing buiten het ziekenhuis belemmert. Met een gebruiksvriendelijke, draagbare kunstnier kunnen patiënten in hun eigen omgeving vaker en langer dialyseren. Het concept van zo’n draagbare kunstnier is gebaseerd op het continu recyclen van een kleine hoeveelheid dialysaat binnen een gesloten systeem. Om dialysaat goed te kunnen recyclen is efficiënte verwijdering van ureum essentieel. Helaas is dat lastig, omdat ureum moeilijk bindt aan andere stoffen en weinig reactief is. Tot nu toe heeft dit de ontwikkeling van een kleinere versie van de al ontwikkelde draagbare kunstnier in de weg gestaan. De onderzoekers hebben daarom tot doel om nieuwe sorbentmembranen te ontwikkelen om ureum nog efficiënter te verwijderen.

In eerder onderzoek toonde de onderzoeksgroep al aan dat ureum covalent gebonden kan worden aan een sorbent met carbonylgroepen. Daarmee kan voldoende ureum worden verwijderd, maar de snelheid van binding is te traag. Pogingen om met non-covalente binding van ureum een snellere kinetiek te bereiken, mislukten tot nu toe door te veel competitie met water. Door de sorbent in een membraan te verwerken en al het dialysaat door het membraan te leiden kan de binding mogelijk sterk verbeteren, onder meer door een combinatie van covalente en niet-covalent binding. In dit nieuwe project willen de onderzoekers het onderliggende mechanisme ophelderen en nieuwe sorbentmembranen onderzoeken.

De onderzoekers verwachten dat het project uiteindelijk een proof-of-concept voor een sorbentmembraan zal opleveren, waarmee ureum efficiënt verwijderd kan worden en die gebruikt kan worden in een miniatuur kunstnier.

Trefwoorden

Niet-klinisch, draagbare kunstnier, kunstnier, nierfunctievervangende technologie, dialysepatiënten, hemodialyse, sorbentmembraan, ureum