Terug naar het overzicht

Understanding the pathogenicity of anti-Factor H autoantibodies in renal disease (RESTORE-FH)

Projectcode 23OK2059 Projectleider Prof.Dr. Leendert Trouw Projecttype Kolff+ Organisatie LUMC Afd. Immunologie Toegekend bedrag € 109.800,00 Startdatum 1-08-2024 Looptijd 16 maanden Status Lopend

Doel

Het doel van dit onderzoek is om beter te begrijpen hoe anti-FH antistoffen bijdragen aan nierziekten zoals aHUS en C3G. Door inzicht te krijgen in de specifieke antistoffen die deze processen veroorzaken, hopen de onderzoekers behandelingen te ontwikkelen die gericht het schadelijke deel van het immuunsysteem aanpakken.

Samenvatting

Creativity gant. Bij nierziekten zoals aHUS en C3G is het complementsysteem, een belangrijk onderdeel van het afweersysteem, ontregeld. Normaal gesproken beschermt het eiwit Factor H gezonde cellen tegen aanvallen van het eigen immuunsysteem, maar bij deze aandoeningen lijken anti-FH antistoffen deze beschermende werking te blokkeren, wat leidt tot schade aan de nieren.
Het onderzoek richt zich op het achterhalen welke specifieke anti-FH antistoffen deze schade veroorzaken en hoe dit proces precies verloopt. Door inzicht te krijgen in de werking van deze antistoffen, hoopt men nieuwe behandelingen te ontwikkelen die alleen de schadelijke delen van het immuunsysteem aanpakken, zonder het hele afweersysteem te onderdrukken zoals bij de huidige immunosuppressieve therapieën. Hierdoor zouden bijwerkingen, zoals een verhoogd infectierisico, verminderd kunnen worden.
In het onderzoek worden eerst verschillende anti-FH antistoffen in muismodellen ontwikkeld en geanalyseerd. Factor H bestaat uit twintig eiwitmodules, en de antistoffen kunnen zich aan verschillende modules binden, met verschillende effecten op het complementsysteem. Verwacht wordt dat binding aan specifieke modules verschillende ziekteprocessen kan veroorzaken, zoals bij aHUS en C3G. Bij aHUS zorgen antistoffen er bijvoorbeeld mogelijk voor dat Factor H zich niet aan de nierbloedvaten kan hechten, waardoor deze onbeschermd zijn tegen het immuunsysteem. Bij C3G kunnen antistoffen mogelijk juist de remmende werking van Factor H verstoren, wat ontstekingen veroorzaakt in de nierfilters.
Door samenwerking met internationale partners streven de onderzoekers naar validatie van de resultaten. Het uiteindelijke doel is om met de opgedane inzichten bij te dragen aan de ontwikkeling van gerichte therapieën voor aHUS en C3G en mogelijk andere ziekten waarbij anti-FH antistoffen een rol spelen.