Projectcode 22OK2026 Projectleider Dr. Edouard Fu PhD Projecttype Kolff+ Organisatie LUMC - Afd. Klinische Epidemiologie Toegekend bedrag € 240.000,00 Startdatum 1-12-2022 Looptijd 48 maanden Status Lopend
Doel
Het doel van dit project is om aan de hand van een uitgebreide vergelijking van tien eGFR-vergelijkingen na te gaan welke eGFR-vergelijking de klinische en volksgezondheidsresultaten in Nederland en in Europese gezondheidssystemen het best verbetert.
Samenvatting
Junior Talent Grant. De nierfunctie is een meting van hoe goed de nieren werken. Op basis hiervan worden belangrijke beslissingen genomen, bijvoorbeeld wanneer iemand wordt doorverwezen naar de nefroloog, welke medicijnen worden gebruikt, en wanneer gestart wordt met dialyse. De nierfunctie kan technisch goed worden gemeten maar dat is belastend voor patiënten en erg duur. In de praktijk wordt de nierfunctie daarom meestal geschat (eGFR) met een rekenformule, waarvan verschillende versies bestaan. Meestal wordt de ‘CKD-EPI2009’ rekenformule gebruikt, ontwikkeld in Amerika. Deze gebruikt leeftijd, geslacht, creatininewaarde en afkomst (wel/niet Afro-Amerikaans). In Europa wordt de laatste variabele van de formule niet ingevuld.
Recent is in Amerika ophef ontstaan over het gebruik van afkomst naar aanleiding van Black-Lives-Matter. Daarom is een nieuwe rekenformule ontwikkeld (‘CKD-EPI2021’). Amerikaanse ziekenhuizen zijn direct overgestapt op deze nieuwe rekenformule. In Nederland en Europa rijst de vraag welke rekenformule gebruikt moet worden. Zo zijn er rekenformules die speciaal ontwikkeld zijn voor Europeanen. Ook is onduidelijk of de creatinine-waarden vervangen moeten worden door cystatine C-waarden, die preciezer maar duurder zijn. Het veranderen van rekenformule kan grote gevolgen hebben. Zo laten de eerste voorlopige resultaten zien dat de nieuwe ‘CKD-EPI2021’ rekenformule een minder ernstig stadium geeft aan ruim 1 op de 3 nierpatiënten, zonder dat duidelijk is of dit leidt tot de beste zorg voor nierpatiënten.
De onderzoekers werken vanuit het LUMC samen met een internationale groep van nefrologen en wetenschappers uit Europa (o.a. het Karolinska Instituut) en de Verenigde Staten (o.a. Harvard University en Johns Hopkins). Er worden bijvoorbeeld onderzoekers bij de studie betrokken die de rekenformules hebben ontwikkeld. Het Karolinska Instituut geeft de onderzoekers toegang tot ’s werelds grootste dataset met de bloedwaarde cystatine C. Zo kan onderzocht worden of rekenformules op basis van cystatine C leiden tot betere zorg dan rekenformules op basis van creatinine.
Vragen/Doelstellingen
1. Hoeveel verschilt de geschatte nierfunctie tussen de verschillende rekenformules, en wat voor invloed heeft dit op het in aanmerking komen voor effectieve medicijnen die dialyse en hart- en vaatziekten kunnen voorkómen?
2. Hoe precies is de geschatte nierfunctie op basis van iedere rekenformule ten opzichte van de gemeten nierfunctie?
3. De nierfunctie wordt vaak gebruikt in voorspelmodellen, die inschatten hoe het in de toekomst met een patiënt zal gaan. De onderzoekers willen daarom bekijken hoe goed elke rekenformule dit soort uitkomsten kan voorspellen.
4. Welke rekenformule leidt uiteindelijk tot de beste uitkomsten voor de patiënt?
Trefwoorden
nierfunctie, rekenformules, rekenmodel, geschatte nierfunctie, chronische nierschade, individuele voorspellingen, voorkomen progressie chronische nierschade