Terug naar het overzicht

Towards renal nanomedicine: Targeting of ultrasound-sensitive siRNA-loaded microbubbles as research tool and therapeutic agent in renal disease

Projectcode 13OI115 Projectleider prof. dr. Peter Deen Projecttype Innovation Organisatie Radboudumc - Afd. Fysiologie Toegekend bedrag € 100.000,00 Startdatum 18-11-2013 Looptijd 29 maanden Status Afgerond

Doel

Het ontwikkelen van een nieuwe techniek voor het gericht remmen van de werking van eiwitten in de nieren (microbubbel-siRNA's). Het effectiever maken van onderzoek naar de werking van de nier. Uiteindelijk nieuwe methoden en vormen van op specifieke eiwitten in de nieren gerichte behandeling van nierziekte.

Samenvatting

Verschillende eiwitten zijn betrokken bij het functioneren van de nieren alsmede bij de ontwikkeling van bepaalde nierziekten. Een belangrijke uitdaging binnen het nieronderzoek is het gericht en op een bepaald moment beïnvloeden van specifieke eiwitten. Met de huidige technieken is dit vaak een kostbare, tijdrovende en ingewikkelde procedure. Dit project wil een nieuwe techniek, de ultrageluid-microbubbeltechniek, doorontwikkelen voor toepassing in nieronderzoek. De ultrageluid-microbubbel techniek werkt op basis van met gas gevulde belletjes die bij luid ultrageluid kapot gaan en hun inhoud vrijgeven.

De hypothese is dat het verwerken van siRNA's (small interfering RNA) in de microbubbels de aanmaak van specifieke eiwitten in verschillende segmenten van de nierbuisjes kan verminderen. siRNA's zijn stukjes erfelijke code die in staat zijn lokaal in cellen gericht de expressie van een gen uit te schakelen. Dit project probeert de optimale condities te vinden voor de toepassing van de techniek en te kijken of TRCP6-ionkanalen en AQP2-waterkanalen (transporteiwitten in de nierbuisjes) geschikt zijn als aangrijpingspunten voor siRNA's bij het bestrijden van proteïnurie. Door uiteindelijk in mensen specifieke eiwitten te beïnvloeden of medicijnen gericht af te leveren op de plaats van de gewenste werking kan de techniek een rol spelen in de behandeling van nierziekten.

Vraagstelling:
1. Selecteren van siRNA's voor TRPC6 (ionkanaal) en AQP2 (waterkanaal).
2. Bepalen van goede condities voor toepassing van de microbubbel-siRNA-techniek in de nieren.
3. Bepalen van de werking van de techniek met TRPC6- en AQP2-siRNA's. Valideren van TRCP6 als aangrijpingspunt om proteïnurie te bestrijden.

Conclusies

Het doel van dit project was om de ultrageluid-microbubbeltechniek door te ontwikkelen voor het gericht remmen van specifieke eiwitten in de nieren. De toepassing van deze techniek bij onderzoek naar de effecten van siRNA's in de behandeling van proteïnurie leidde echter tot schadelijke effecten. De onderzoekers kunnen daarom geen uitspraak doen of de techniek een voordeel kan bieden voor de werking van toegediende siRNA's.

Experimenten met AQP2-siRNA's alleen hebben laten zien dat deze siRNA's de aanmaak van eiwitten in de verzamelbuisjes niet effectief kunnen verminderen. TRPC6-siRNA's daarentegen verminderden de expressie van TRPC6. Daarnaast resulteerde de toepassing van TRPC6-siRNA's alleen in een vermindering van proteïnurie. Deze resultaten zijn in overeenstemming met de veronderstelling dat TRPC6 mogelijk een geschikt aangrijpingspunt is voor de behandeling van proteïnurie en nierziekten.

Trefwoorden

Soort: dieronderzoek, toegepast, niet-klinisch
Onderwerp: siRNA's, ultrageluid-microbubbeltechniek, TRCP6 ionkanaal, AQP2 waterkanaal