Projectcode 23OM+009 Projectleider MD, PhD Annelies de Weerd Projecttype Missie+ Organisatie + Erasmus MC - Internal Medicine, Nephrology Toegekend bedrag € 72.000,00 Startdatum 1-04-2024 Looptijd 36 maanden Status Lopend
Doel
Door middel van simulatiemodellen uitzoeken wat de effecten zijn van de aankomende aanpassingen in het cross-over donorprogramma. Het uiteindelijke doel van het project is om de kans op een levende donor niertransplantatie te verhogen voor alle patiënten én specifiek voor een subgroep van moeilijk transplanteerbare patiënten.
Samenvatting
Voor sommige immunologisch lastig te transplanteren nierpatiënten, patiënten met bloedgroep O of B of hoog-geïmmuniseerden met veel HLA-antistoffen, lukt het ondanks het cross-over donorprogramma – ofwel kidney exchange program (KEP) – niet om een match te vinden. Het Erasmus MC heeft daarom samen met een team van econometristen van de Erasmus Universiteit Rotterdam het computerprogramma CIAT (computerized integration of alternative transplantation programs) ontwikkeld. Hierin krijgen transplantaties voor hoog-geïmmuniseerde patiënten prioriteit boven de andere patiëntgroepen. In CIAT is het dankzij toepassing van aangepaste regels voor moeilijk transplanteerbare patiënten ook mogelijk om onder strikte voorwaarden een donornier te ontvangen die niet volledig passend is. Het gaat hier om bloedgroep-incompatibele transplantatie voor patiënten die al lang op de wachtlijst staan en HLA-incompatibele transplantatie voor hoog-geïmmuniseerde patiënten waarbij de donor-specifieke HLA-antistoffen niet te hoog zijn. CIAT vormt de basis voor het nieuwe cross-over+ donorprogramma in Nederland, dat momenteel geïmplementeerd wordt.
Het MONTEKEP-project is een nationale studie die is opgezet in samenwerking met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) en alle zeven Nederlandse transplantatiecentra. In het eerste deel van de MONTEKEP-studie simuleren Rotterdamse onderzoekers met Monte Carlo-modellen wat de meest waarschijnlijke gevolgen zijn van de aanpassingen in cross-over+. Hiervoor voeren ze meerdere simulaties uit met steekproeven van geanonimiseerde gegevens van patiënten en donoren die hebben deelgenomen aan het cross-overprogramma tussen 2018 en 2023. Vervolgens wordt het gesimuleerde aantal transplantaties vergeleken met het daadwerkelijke aantal transplantaties in de afgelopen jaren, binnen verschillende subgroepen ontvangers en donoren.
In het tweede deel van het onderzoek zullen ook andere scenario’s getest worden, om met verschillende strategieën uit te zoeken hoe niertransplantatie met een levende donor voor meer nierpatiënten mogelijk wordt. Een voorbeeld van zo’n scenario is het laten meedoen van meer dan één donor per nierpatiënt. Op deze manier neemt het aantal donoren in de cross-overpool toe en daarmee stijgt de kans op passende combinaties van donoren en ontvangers.
Trefwoorden
Niertransplantatie, hoog-geïmmuniseerden, HLA-antistoffen, bloedgroep O, bloedgroep B, cross-over programma, computermodellen, Monte Carlo-modellen, optimalisatie