Terug naar het overzicht

The effectiveness of tailored E-health self-management treatment for patients with end-stage renal disease: A randomized controlled trial

Projectcode SWO16.07 Projectleider prof. dr. Andrea Evers Projecttype SWO Organisatie Universiteit Leiden - Faculteit Sociale Wetenschappen Toegekend bedrag € 260.000,00 Startdatum 1-04-2017 Looptijd 48 maanden Status Afgerond

Doel

Het evalueren van de effectiviteit van een E-health zelfmanagementbehandeling die is aangepast aan specifieke problemen en kenmerken van de individuele dialysepatiënt door middel van een gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek. Uiteindelijk een kleinere impact van een nierziekte en dialysebehandeling op het dagelijks leven en verbeterd welbevind

Samenvatting

Eindstadium nierfalen en nierfunctievervangende behandeling hebben een grote invloed op het dagelijks leven van patiënten. Veel patiënten kunnen hiermee omgaan, maar een substantieel deel van de patiënten ervaart aanpassingsproblemen, zoals vermoeidheid, depressieve stemmingen en een grote afhankelijkheid van anderen. Voor deze groep is momenteel geen wetenschappelijk onderbouwde psychosociale zorg beschikbaar. Bovendien sluiten de huidige behandelingen niet optimaal aan op de prioriteiten en behoeften van individuele patiënten.

ln vooronderzoek heeft de onderzoeksgroep de belangrijkste problemen van dialysepatiënten in kaart gebracht. Op basis hiervan zijn een online screeningsinstrument (de patiëntprofielkaart) en een aansluitende E-health zelfmanagementbehandeling ontwikkeld. De zelfmanagementbehandeling richt zich op het verminderen van de impact van de aandoening op het dagelijks leven door middel van online opdrachten die patiënten uitvoeren met feedback en ondersteuning van een E-coach. De behandeling wordt aangepast aan de specifieke problemen en kenmerken van de patiënt.

Het huidige project heeft als doel om de effectiviteit van de begeleide en gepersonaliseerde E-health zelfmanagementbehandeling te evalueren bij dialysepatiënten via een gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek. De verwachting is dat behandeling zal leiden tot een kleinere impact van de nierziekte en dialysebehandeling op het dagelijks leven, een beter mentaal en lichamelijk welbevinden bij dialysepatiënten en lagere zorgkosten voor de maatschappij.

Vraagstelling:
1. Wat zijn de effecten van de E-health zelfmanagementbehandeling op de impact van de nierziekte op het dagelijks leven van dialysepatiënten?
2. Wat zijn de effecten van de E-health zelfmanagementbehandeling op gebieden van het functioneren die voor de patiënt belangrijk en klinisch relevant zijn?
3. Is de E-health zelfmanagementbehandeling kosteneffectief?

Trefwoorden

Soort: Onderzoek met mensen, toegepast, klinisch
Onderwerp: E-health, zelfmanagement, RCT, gepersonaliseerde zorg