Projectcode 21OP+043 Projectleider Specturi Petra van Setten Projecttype PIONIER+ Organisatie Amalia Kinderziekenhuis - Afd. Kindernefrologie Toegekend bedrag € 50.000,00 Startdatum 1-03-2023 Looptijd 36 maanden Status Lopend
Doel
Het ontwikkelen van een innovatief medisch hulpmiddel voor het verzamelen van urine om kinderartsen in staat te stellen op een patiƫnt- en gebruiksvriendelijke, niet-invasieve en valide manier urine op te vangen.
Samenvatting
Dagelijks worden er veel pasgeborenen en peuters onderzocht op verschillende biochemische afwijkingen in hun urine. Prematuren (kinderen geboren voor 37 weken zwangerschap) zijn extra gevoelig om nierschade te ontwikkelen vanwege omstandigheden rondom de geboorte zoals moederkoek insufficientie, zuurstofgebrek en nefrotoxische situaties en medicatie. In het bijzonder zijn de extreme prematuren (<32 weeks zwangerschap) hiervoor gevoelig, immers is hun nieraanleg nog niet volledig. Zij lopen niet alleen risico op acute (mineralogische) ontregeling stoornissen als gevolg van tubulopathie van de prematuriteit, maar vooral op acute nierschade.
Peuters worden, net als volwassenen, via de urine onderzocht op urineweginfecties, eiwit- of bloedverlies in de urine en mineraalafwijkingen bij het bestaan van nierstenen.
Echter, het verzamelen van urine bij deze niet-zindelijke, zeer jonge kinderen is moeilijk en tijdrovend. In het verleden zijn er verschillende verzamelmethoden uitgeprobeerd en deze vertoonden allemaal kritische beperkingen.
Neonatologen, huisartsen, kinderartsen en kindernefrologen zijn al jaren op zoek naar een kind- en gebruiksvriendelijke, betrouwbare en niet-invasieve manier om urine te verzamelen in hun doelgroep.
Het hoofddoel van deze studie is het ontwikkelen van een innovatief medisch hulpmiddel voor het opvangen van urine dat kind- en gebruiksvriendelijk, niet invasief en betrouwbaar is. Bovendien is urine een waardevolle bron voor vroege screening, diagnosestelling en behandeling van verschillende nierziekten. Een tweede doel is het opsporen van nieuwe biomarkers in de urine van pasgeborenen dmv proteomics die acuut nierfalen kunnen voorspellen.
De onderzoekers willen het nieuwe medische hulpmiddel optimaliseren, valideren en testen door in vitro en in vivo studies. Om de effecten van het gebruik van het innovatieve hulpmiddel te meten, wordt het comfortniveau van de neonaten bij het gebruik van de standaardzorg gemeten en vergeleken met het nieuwe hulpmiddel; en er worden gestandaardiseerde vragenlijsten onder ouders en verpleegkundigen uitgezet en geanalyseerd. Tenslotte zal een kostenberekeningsmethode worden toegepast om de kosten te evalueren voor zowel de gebruikelijke zorg als het zorgproces met inbegrip van het innovatieve hulpmiddel. Alle betrokkenen worden ondervraagd om de voor- en nadelen van het nieuwe medische hulpmiddel te evalueren.
Conclusies
Soort: pre-klinische ontwikkeling, menselijk materiaal, urine,
Onderwerp: kinderen, acute nierschade, non-invasief, behandelmethoden, identificatiemethode