Terug naar het overzicht

Sorbent-Assisted Continuous Flow Peritoneal Dialysis in silico

Projectcode 22OK1018 Projectleider Dr. Sangita Swapnasrita Projecttype Kolff+ Organisatie MUMC+ - MERLN Inst. Technol.-Inspired Regenerative Medicine Toegekend bedrag € 160.000,00 Startdatum 1-12-2022 Looptijd 24 maanden Status Lopend

Doel

Junior Talent Grant. De ontwikkeling van een computermodel voor virtuele trials op mensen met een nieuw systeem voor peritoneale dialyse (PD), sorbent-assisted continuous flow PD (SAPD), om belangrijke nadelen van PD te ondervangen.

Samenvatting

Chronisch nierfalen zorgt voor een ophoping van afvalstoffen in het bloed die normaal door de nieren worden verwijderd. Peritoneale dialyse (PD) is een goedkopere en minder invasieve methode dan hemodialyse en kan thuis plaatsvinden. Toch wordt PD maar door 5% van de patiënten die nierfunctievervangende therapie krijgen gebruikt. Dat komt onder andere omdat de mate van bloedzuivering laag is. Ook moeten patiënten vaak na enkele jaren alsnog overstappen naar hemodialyse vanwege buikvliesontsteking of falen van het buikvlies door het gebruik van hoge schadelijke glucoseconcentraties in de spoelvloeistof om overtollig water te onttrekken. Een mogelijke oplossing hiervoor is om voortdurend de spoelvloeistof te circuleren en zuiveren met binders. Daarmee kan de bloedzuivering aanzienlijk toenemen, kunnen lagere glucoseconcentraties worden gebruikt en zijn er minder wisselingen en (ont)koppelingen van de katheter nodig. Door dat laatste neemt het risico op buikvliesontsteking af.

Deze nieuwe SAPD-techniek heeft succesvolle resultaten in dieren, maar het is nog onduidelijk of het werkt in patiënten en welke patiëntenkarakteristieken hierbij van belang zijn (zoals transporteigenschappen van het buikvlies). Daarnaast moeten er nog veel instellingen geoptimaliseerd worden. In dit project worden virtuele modellen gebruikt om de effecten van verschillende patiëntkarakteristieken en apparaatinstellingen, zoals de circulatiesnelheid en -tijd, de volumes van het reservoir en spoelvloeistof, de hoeveelheid binders en glucoseconcentratie te voorspellen. Na vergelijking van de voorspellingen met klinische data om te bevestigen dat de voorspellingen correct zijn, willen de onderzoekers het model gebruiken om zowel de techniek als de instellingen bij patiënten met bepaalde karakteristieken te optimaliseren en personaliseren.

Trefwoorden

peritoneale dialyse, buikdialyse, sorbent, computermodel, virtuele trials