Terug naar het overzicht

REducing STEroids in Relapsing Nephrotic syndrome – the RESTERN study

Projectcode 15OKG16 Projectleider Prof. dr. Michiel Schreuder MD PhD FESPN Projecttype Kolff Organisatie Amalia Kinderziekenhuis - Afd. Kindernefrologie Toegekend bedrag € 400.000,00 Startdatum 15-04-2016 Looptijd 61 maanden Status Lopend

Doel

Onderzoeken of het inkorten van de prednisonkuur bij kinderen met het nefrotisch syndroom minstens zo effectief is als de reguliere kuur, en minder nadelige effecten met zich meebrengt.

Samenvatting

Kolff Senior Postdoc Beurs.

Bij het nefrotisch syndroom lekken de nierfilters eiwit, waardoor er onder andere veel eiwit in de urine terecht komt en het lichaam veel vocht vasthoudt, met dikke ogen, enkels en buik. Op de kinderleeftijd is dit de meest voorkomende aandoening van de nierfilters. De behandeling bestaat uit een prednisonkuur van 12 weken, waarmee de meeste kinderen herstellen. Helaas komt het nefrotisch syndroom bij 80% van de kinderen terug. Echter, de (vaak) terugkerende behandeling met prednison kent vele nadelen, waaronder groeivertraging, botontkalking, hoge oogdruk en hoge bloeddruk. Om de nadelen van prednison te verkleinen, lijkt het een reële optie om de duur van de prednisonkuur bij een terugval te verkorten.

De RESTERN (REduceren van STEroiden (=prednison) bij een Recidief Nefrotisch syndroom) studie is opgezet om te onderzoeken of een inkorting van de prednisonkuur veilig kan gebeuren. De inkorting van de kuur met 4 weken vermindert de benodigde hoeveelheid prednison met ongeveer 35%. Daarnaast zal de studie de achterliggende oorzaken van het nefrotisch syndroom onderzoeken en voorspellers identificeren voor de diagnose, de prognose en de effectiviteit van de behandeling. Tenslotte zullen de onderzoekers een registratie opzetten van zoveel mogelijk kinderen met het nefrotisch syndroom. Het registratiesysteem zal de mogelijkheid bieden aan zowel de arts als aan de ouders om gegevens in te voeren.

Vraagstelling:
1. Uitvoeren van een gerandomiseerde studie naar het inkorten van de prednisontherapie tijdens terugvallen bij kinderen met het nefrotisch syndroom.
2. Starten van een registratie van kinderen met het nefrotisch syndroom.
3. Opzetten van een biobank met materiaal van kinderen met het nefrotisch syndroom tijdens terugval en tijdens perioden met minder symptomen.

Trefwoorden

Soort: Onderzoek met mensen, toegepast, klinisch Onderwerp: Kinderen, nefrotisch syndroom, prednisonkuur, terugval