Terug naar het overzicht

Randomized-controlled clinical study for the evaluation of the efficacy of computational simulation for the planning of vascular access surgery in hemodialysis patients

Projectcode NT12.01 Projectleider dr. Maarten Snoeijs Projecttype Research Project Organisatie MUMC+ - Afd. Chirurgie Toegekend bedrag € 306.800,00 Startdatum 1-09-2014 Looptijd 66 maanden Status Afgerond

Doel

Het uitvoeren van een gerandomiseerde, klinische studie naar de effectiviteit van het gebruik van een computersimulatiemodel bij preoperatief onderzoek voor het aanleggen van een arterioveneuze fistel in hemodialysepatiënten. De doelmatigheid van arterioveneuze fistels verbeteren en het aantal complicaties verminderen.

Samenvatting

Eindstadium nierfalen is een groeiend medisch probleem en resulteert in een toenemende vraag naar nierfunctievervangende therapieën. Deze zijn onder te verdelen in niertransplantatie, hemodialyse en peritoneaaldialyse. De meerderheid van de patiënten gebruikt hemodialyse als behandelmethode.
Het principe van hemodialyse bestaat uit het zuiveren van het bloed door middel van een kunstnier. Om het bloed bij de kunstnier te krijgen en vervolgens weer terug te voeren naar het lichaam moet er een toegang tot de bloedbaan van de patiënt worden gecreëerd. Dit gebeurt met een verbinding tussen een ader en een slagader (arterioveneuze fistel, AVF). Om het risico op complicaties te beperken pleiten richtlijnen voor het uitvoeren van een preoperatief echo-onderzoek van de aders en slagaders in de arm om de meest geschikte locatie voor het aanleggen van een AVF te identificeren. Echter, ondanks deze richtlijnen is een aanzienlijk deel van de nieuw aangelegde AVF's niet geschikt voor hemodialyse (24%) en worden klachten van doorbloedingsstoornissen beschreven bij 75% van de patiënten.
Vooronderzoek heeft aangetoond dat het mogelijk is om met behulp van een computersimulatiemodel het resultaat van een voorgenomen ingreep te voorspellen. Echter, een groot onderzoek onder patiënten is nog niet uitgevoerd.
Vraagstelling: RCT onder 360 hemodialysepatiënten. Bepalen van het effect van de toepassing van een computersimulatiemodel bij pre-operatief onderzoek voor het aanleggen van een AVF op het functioneren van de AVF op de korte termijn.

Conclusies

In het onderzoek werden 236 patiënten die een vaattoegang voor hemodialyse nodig hadden verdeeld in twee gelijke groepen: bij de controlegroep werd de locatie van de arterioveneuze fistel bepaald op basis van een echo onderzoek en bij de simulatiegroep kreeg de vaatchirurg een advies op basis van een patiënt-specifieke computersimulatie. Dit advies leidde in 10% van de gevallen tot een verandering van het oorspronkelijke plan van de vaatchirurg. Het percentage arterioveneuze fistels dat na 6 weken goed ontwikkeld was verschilde niet tussen de twee groepen (72% in de controlegroep en 68% in de simulatiegroep). Ook het aantal complicaties en het aantal operaties dat nodig was om de vaattoegang te onderhouden waren vergelijkbaar. De conclusie van het onderzoeksproject is dan ook dat het advies op basis van de computersimulaties geen verbetering gaf bij het aanleggen van een arterioveneuze fistel voor dialyse patiënten.

Trefwoorden

Soort: Onderzoek met mensen, toegepast, klinisch, patiënten.
Onderwerp: Vaattoegang, hemodialyse, computersimulatiemodel, RCT.