Terug naar het overzicht

PD zorg uit het ziekenhuis

Projectcode 20BC039 Projectleider Anneke Hoogsteen Projecttype NierstichtingChallenge Organisatie Dialyse Fryslan - Medisch Centrum Leeuwarden Toegekend bedrag € 10.000,00 Startdatum 2-01-2020 Looptijd 12 maanden Status Afgerond

Doel

Invoeren van videoconsulting
De eerste stap zal zijn het tot stand brengen van een beveiligde mogelijkheid voor videoconsulting tussen de PD verpleegkundigen en de PD patiënt in de thuissituatie.
De tweede stap zal zijn om deze vorm van contact op te zetten voor de nefrologen en de PD patiënten.
De derde stap zal zijn om het mogelijk te maken beelden en/of foto’s te uploaden naar het EPD (Epic)

Samenvatting

Van uit de visie dat een thuisbehandeling (peritoneaal dialyse) thuis uitgevoerd hoort te worden zijn er keuzes gemaakt en acties (deels) genomen om de PD zorg uit het ziekenhuis te krijgen.
Het opleiden van PD patiënten gebeurd thuis, thuis is de patiënt in zijn kracht en versterk je zijn netwerk/hulpsystemen. Dit is een uiterst succesvolle interventie, de trainingsduur is gehalveerd. En de patiënt ervaart vertrouwen in zijn eigen kunnen.
De tweede stap is het uitvoeren van de policontroles in de thuissituatie. Een stabiele PD patiënt wordt eens per 3 maanden door de nefroloog in het ziekenhuis gezien. De PD verpleegkundige brengt halverwege een thuis polibezoek.
Bij de pas startende patiënt en bij een aantal minder stabiele casussen zijn er situaties waarin Face tot Face contact via beeldbellen/videoconsulting een extra ziekenhuisbezoek zou kunnen voorkomen en waarbij de patiënt zich gesteund voelt in zijn thuisbehandeling.
Dit project is dus gericht op het aanbieden van beeldbellen ter ondersteuning van de PD zorg uit het ziekenhuis. En het versterken van de eigen regie van de patiënt met betrekking tot zijn behandeling en het inpassen van deze behandeling in zijn eigen leven.
Door minder tijd in het ziekenhuis door te brengen kan de patiënt meer bezig zijn met het “niet ziek-zijn”.