Terug naar het overzicht

Op weg naar optimale inzet van PROMs in de nefrologische zorg

Projectcode LMP02A02 Projectleider dr. Marc Hemmelder Projecttype Ontwikkel/Implementatie/Evaluatie Project Organisatie + Maastricht University Toegekend bedrag € 38.140,00 Startdatum 1-01-2024 Looptijd 6 maanden Status Lopend

Doel

In dit project zal een kwartiermaker een grondige inventarisatie doen van de kansen en risico’s die er liggen om PROMs optimaal in te zetten in de volledige nefrologische behandelketen. Er zijn twee doelen geformuleerd:
1. Verkennen welke mogelijkheden er zijn om de optimale beschikbaarheid voor en toepassing van PROMs door de patiënt en zorgverlener in de gehele nierzorgketen te optimaliseren.
2. Verkennen welke thema’s er vanuit een consortium onderzocht kunnen worden om de toepassing van PROMs verder te ontwikkelen.

Samenvatting

Vragenlijsten om patiënt-gerapporteerde uitkomsten te meten (PROMs) worden in toenemende mate gebruikt in de nefrologische zorg. In 2016 zijn PROMs voor dialysepatiënten vastgesteld en sinds 2018 geïmplementeerd door Nefrovisie, voor de dialysezorg. Nadien is er ook landelijk verder onderzoek gestart naar de toepassing van PROMs bij patiënten met chronische nierschade stadium 4-5 (PRO-CKD studie) en patiënten na niertransplantatie (POSITIVE studie). Het door de Nierstichting gesteunde PRO-GUIDE project onderzoekt en ontwikkelt een Nederlandse dialyse communicatie- en behandelgids incl. PROMs-toolbox. Hierdoor wordt de eerste stap gezet van ‘meten naar verbeteren’ van patiënt-gerapporteerde uitkomsten. Ook wordt gezamenlijke besluitvorming gestimuleerd met als doel om de patiënt met een nierziekte in optimale gezondheid te laten leven. De nefrologische zorg is door de eerdere initiatieven koploper op het gebied van toepassing van PROMs in Nederland en internationaal.

Deze ontwikkeling van PROMs loopt hand in hand met de wens tot optimalisatie van gezamenlijke besluitvorming in de spreekkamer. Zowel klinische uitkomsten als patiënt-gerapporteerde uitkomsten zijn van belang voor patiënten en zorgverleners om de juiste beslissing te nemen over behandeling en ondersteuning in het geval van nierziekte en/of nierfalen. Toch zijn er nog een aantal belangrijke stappen nodig om PROMs in de spreekkamer op de juiste wijze toe te kunnen passen.