Terug naar het overzicht

Onderzoek naar beschikbare POCT en zelftesten voor opsporing nierschade, hoog-zout en hoog-kalium inname

Projectcode VKF1P04 Projectleider L. Harmans Projecttype Ontwikkel/Implementatie/Evaluatie Project Toegekend bedrag € 3.498,00 Startdatum 2-01-2018 Looptijd 3 maanden Status Afgerond

Doel

Ontwikkelen van een overzicht van de huidige methoden voor opsporing, detectie en/of monitoring van nierschade.

Samenvatting

Decentralisatie van zorg, diagnostiek en behandeling is een belangrijk toekomstperspectief. Daarbij wordt de rol van de patiënt steeds groter en meer leidend. Er vindt een verschuiving van diagnostische bepalingen plaats van centraal in het laboratorium via de praktijken van zorgverleners naar de patiënt/cliënt dichtbij huis of thuis. Door de snelle technologische ontwikkelingen komen er steeds meer diagnostische tests als point-of-care-test (POCT) of als sneltest beschikbaar. Door de snelle ontwikkelingen is het vaak niet duidelijk wat de kwaliteit van de aangeboden testen is.

Conclusies

Saltro heeft een overzicht gecreëerd van de diagnostische mogelijkheden die momenteel beschikbaar zijn voor de opsporing, detectie en/of monitoring van nierschade met zowel invasieve als non-invasieve methoden. In dit onderzoek is gezocht naar (snel)testen voor kreatinine (Kreat), cystatine C (cys C), albumine (alb) of albumine/kreatinine-ratio (ACR), kalium (K) en natrium (Na).

Trefwoorden

Nierschade, opsporing, point-of-care test, sneltesten, kwaliteit