Terug naar het overzicht

MembranOus Nephropathy: Improving Treatment by Observing the Rate of immunological response (MONITOR)

Projectcode 24OK1078 Projectleider Dr. Anne-Els van de Logt Projecttype Kolff+ Organisatie Radboudumc - Afd. Nierziekten Toegekend bedrag € 265.000,00 Startdatum 1-10-2024 Looptijd 48 maanden Status Lopend

Doel

Het doel van dit onderzoek is om de behandeling van membraneuze nefropathie te personaliseren door antistoffen en biomarkers te gebruiken om de effectiviteit van therapieën beter te voorspellen en aan te passen. Dit moet leiden tot kortere behandelingen met minder bijwerkingen voor patiënten.

Samenvatting

Junior Talent grant. Membraneuze nefropathie (MN) is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem de nieren aanvalt. Zonder behandeling herstelt de ziekte bij ongeveer 50% van de patiënten spontaan binnen 2-5 jaar, terwijl de andere 50% risico loopt op eindstadium nierfalen. Om dit te voorkomen, krijgen patiënten vaak zware afweeronderdrukkende medicijnen zoals cyclofosfamide en prednisolon. Hoewel er nieuwere medicijnen zijn, zoals rituximab, die minder bijwerkingen hebben, blijken deze vaak minder effectief.
Het MONITOR-onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een meer gepersonaliseerde behandeling voor MN. In dit onderzoek wordt gekeken naar het verband tussen het verdwijnen van bepaalde antistoffen, zoals aPLA2Rab, en het ziekteverloop. Uit eerder onderzoek blijkt dat bij patiënten waarbij deze antistoffen verdwijnen, de behandeling met cyclofosfamide en prednison kan worden verkort. Het eerder en vaker meten van antistoffen kan helpen bepalen of een behandeling effectief is of moet worden aangepast.
Helaas leidt het verdwijnen van antistoffen niet altijd tot volledig herstel. Daarom richt het onderzoek zich ook op het vinden van andere biomarkers, zoals B-cel proliferatiemarkers (BAFF en APRIL), die mogelijk kunnen helpen bij het voorspellen van terugval. Het gebruik van gestandaardiseerde tests maakt het mogelijk om de resultaten van verschillende behandelingen in diverse centra goed te vergelijken.
Het MONITOR-onderzoek maakt gebruik van zowel bestaande data als nieuwe bloedmonsters van patiënten. De extra bloedmonsters vergen weinig extra inspanning van artsen en patiënten, terwijl de verzamelde gegevens cruciaal zijn voor het verfijnen van de behandeling.
Door de resultaten van patiënten die verschillende behandelingen krijgen te vergelijken, hoopt het onderzoek een behandelstrategie te ontwikkelen die beter aansluit bij de individuele patiënt. Verwacht wordt dat binnen vijf jaar de behandeling van MN korter en effectiever zal zijn, met minder bijwerkingen en een lager risico op nierschade. De resultaten van het MONITOR-onderzoek kunnen mogelijk als model dienen voor de behandeling van andere auto-immuunziekten.