Terug naar het overzicht

Kidney transplantation in the very young, a unique immunological opportunity (kleine KINT)

Projectcode A1D3P06 Projectleider dr. Huib de Jong Projecttype Research Project Organisatie Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis Toegekend bedrag € 25.000,00 Startdatum 1-11-2018 Looptijd 30 maanden Status Lopend

Doel

In kaart brengen van de aanwezigheid en de reactiviteit van verschillende soorten afweercellen (reactieve T-cellen en regulerende T-cellen) in getransplanteerde zeer jonge kinderen. Vervolgens het gericht opzetten van een vervolgstudie naar het verlagen van de dosis afweeronderdrukkende medicijnen na transplantatie in deze patiëntengroep. Het uiteindelijke doel is een betere behandeling voor zeer jonge transplantatiepatiënten met minder bijwerkingen.

Samenvatting

Na een niertransplantatie is onderdrukking van het afweersysteem nodig om ervoor te zorgen dat het lichaam van de ontvanger de donornier accepteert. Ook voor jonge transplantatiepatiënten betekent dit dat zij levenslang afweeronderdrukkende medicijnen moeten gebruiken. Vanwege de nadelen van de medicijnen, zoals een hoger risico op het ontstaan van infecties en kanker, is het wenselijk om de dosis afweeronderdrukkende medicijnen niet hoger dan noodzakelijk te stellen. Zeer jonge kinderen krijgen op dit moment mogelijk een te hoge dosis voorgeschreven, waardoor zij onnodige bijwerkingen kunnen ervaren.

In vooronderzoek is gebleken dat bij zeer jonge transplantatiepatiënten (kinderen jonger dan 4 jaar) afstotingsreacties minder vaak voorkomen en donororganen langer werken. Onderzoekers veronderstellen dat dit komt doordat het afweersysteem van deze kinderen nog niet volledig uitgerijpt is, waardoor het lichaam het vreemde orgaan makkelijker accepteert. Een mogelijke verklaring is dat zeer jonge transplantatiepatiënten een voordeliger samenstelling van afweercellen hebben (minder reactieve T-cellen en meer regulatieve T-cellen), met als gevolg een verminderde afweerreactie tegen lichaamsvreemde cellen van een donornier vergeleken met adolescenten. Hoe deze mechanismen precies functioneren is nog onbekend. De verwachting is dat jonge kinderen, door de verschillen in het afweersysteem, minder afweeronderdrukking nodig hebben dan de hoeveelheid die zij op dit moment voorgeschreven krijgen.

Dit project is een haalbaarheidsstudie voor een interventiestudie naar het verlagen van de dosis afweeronderdrukkende medicijnen na transplantatie bij jonge kinderen om bijwerkingen te verminderen. Gezien het geringe aantal zeer jonge transplantatiepatiënten zullen de onderzoekers samenwerken met het AMC en het Radboudumc.

Vraagstellingen:
1. Bepalen van de aanwezigheid van verschillende soorten afweercellen (reactieve T-cellen en regulerende T-cellen) in getransplanteerde jonge kinderen (< 4 jaar) vergeleken met de controlegroepen in de fase net voor transplantatie en tussen 6 en 12 maanden na transplantatie. Controlegroepen: (i) niet-getransplanteerde jonge kinderen en (ii) getransplanteerde adolescenten (12 tot 18 jaar) met een hoog risico op afstoting.
2. Bepalen van de reactiviteit van de verschillende soorten afweercellen tegen lichaamsvreemde cellen van de getransplanteerde nier in getransplanteerde jonge kinderen (< 4 jaar) vergeleken met de controlegroepen in de fase net voor transplantatie en tussen 6 en 12 maanden na transplantatie.

De uitvoering van het project is mogelijk door een deelsubsidie van de Nierstichting naast de eigen investering van het ErasmusMC in het project.

Trefwoorden

Soort: Onderzoek met mensen; fundamenteel, niet-toegepast, klinisch
Onderwerp: Transplantatie, kinderen, afweeronderdrukkende medicijnen, T-cellen, bijwerkingen