Terug naar het overzicht

Ironing out fibroblast growth factor 23 to improve functional capacity after kidney transplantation

Projectcode 17OKG18 Projectleider prof. dr. Martin de Borst Projecttype Kolff Organisatie + UMCG - Afd. Nefrologie Toegekend bedrag € 375.000,00 Startdatum 1-04-2018 Looptijd 48 maanden Status Lopend

Doel

Vaststellen of correctie van ijzertekort, mogelijk via verbetering van de FGF23 status, gunstige effecten heeft op hart- en skeletspierfunctie en op deze manier het inspanningsvermogen kan verbeteren. Uiteindelijke doel is een nieuwe behandeling ontwikkelen om het inspanningsvermogen en de kwaliteit van leven van niertransplantatiepatiënten te verbeteren.

Samenvatting

Kolff Senior Postdoc Beurs

In de afgelopen decennia is de prognose van niertransplantatiepatiënten aanzienlijk verbeterd door verbeteringen in de zorg na transplantatie. Toch ervaren niertransplantatiepatiënten vaak, ondanks een verbetering in nierfunctie, beperkingen in dagelijkse activiteiten door een verminderd inspanningsvermogen. IJzertekort, dat aanwezig is bij ongeveer veertig procent van deze patiënten, vormt een mogelijke verklaring. Bij patiënten met chronisch hartfalen is recent aangetoond dat het toedienen van ijzer via een infuus het inspanningsvermogen kan verbeteren. Het is echter onduidelijk of dit ook bij niertransplantatiepatiënten werkt.

Ander vooronderzoek suggereert dat het fosfaat regulerend hormoon fibroblast growth factor 23 (FGF23) een belangrijke rol speelt in de relatie tussen ijzertekort en een verhoogd overlijdensrisico. Patiënten met ijzertekort hadden een hoger FGF23 gehalte in hun bloed. FGF23 kan leiden tot een verdikte hartspier, maar mogelijk beïnvloedt het ook de skeletspierfunctie en fysieke activiteit.

De verwachting is dat ijzertekort het inspanningsvermogen vermindert in niertransplantatiepatiënten en dat het effect van ijzertekort op FGF23 gerelateerd is aan een verminderde hartfunctie en inspanningsvermogen.

Doelstellingen:
1a. Uitvoeren van een gerandomiseerde klinische trial om vast te stellen of correctie van ijzertekort, mogelijk via verbetering van de FGF23 status, het inspanningsvermogen kan verbeteren in niertransplantatiepatiënten.
1b. Onderzoeken van de effecten van ijzersuppletie op hart- en skeletspierfunctie.
2a. Bepalen van de effecten van ijzertekort op FGF23 productie en verwerking, en op de effecten van FGF23 op doelorganen in muizen.
2b. Evalueren van de impact van ijzertekort op FG23, de energiehuishouding in hart- en skeletspieren, het functioneren van hart- en skeletspieren en het inspanningsvermogen in muizen met gecombineerde hart- en nierschade.
3a. In kaart brengen van de relatie tussen ijzertekort en FGF23 in gekweekte botcellen.
3b. Bestuderen van de effecten van ijzertekort en FGF23 op de spiercelfunctie.

Trefwoorden

Soort: Cellijnen, dieronderzoek, onderzoek met mensen; fundamenteel/toegepast, klinisch
Onderwerp: FGF23, ijzertekort, transplantatie, inspanningsvermogen, spierfunctie