Terug naar het overzicht

International Consortium for Health Outcomes Measurement (ICHOM)

Projectcode A1D1P07 Projectleider prof. dr. Willem Jan Bos Projecttype Ontwikkel/Implementatie/Evaluatie Project Organisatie St. Antonius Ziekenhuis - Afd. Nefrologie Toegekend bedrag € 25.000,00 Startdatum 1-01-2017 Looptijd 16 maanden Status Afgerond

Doel

Bijdragen aan de ontwikkeling van een internationale standaardset van uitkomstindicatoren voor chronische nierziekte waarbij het patiëntperspectief centraal staat. Uiteindelijke doel is het beschikbaar stellen van de uitkomstindicatoren voor geïnteresseerde partijen over de hele wereld met als doel de effectiviteit van zorg en kwaliteit van leven te verbeteren bij patiënten met chronische nierziekte.

Samenvatting

Het internationale consortium ICHOM (International Consortium for Health Outcomes Measurement) is in 2012 opgericht om voor verschillende aandoeningen een standaardset van uitkomstindicatoren te ontwikkelen. Uitkomstindicatoren geven informatie over de uitkomst (effectiviteit) van de geleverde zorg bij patiënten. De achterliggende gedachte van ICHOM is dat wereldwijde overeenstemming over uitkomstindicatoren het mogelijk maakt om belangrijke uitkomsten te meten, en instellingen en landen onderling te vergelijken. Deze informatie is bruikbaar voor instellingen ter verbetering van de kwaliteit van de eigen zorg, voor zorgverzekeraars bij de zorginkoop en voor patiënten bij de keuze van een zorgaanbieder.

Op dit moment werkt ICHOM aan de ontwikkeling van een standaardset van uitkomsten voor patiënten met chronische nierziekte. ICHOM gaat hierbij uit van het principe van value based healthcare. Dit betekent dat de indicatoren inzichtelijk maken wat de toegevoegde waarde van de geleverde zorg is vanuit het perspectief van de patiënt. De uitkomstindicatoren zullen betrekking hebben op chronische nierschade stadium 3 tot en met 5 en de behandelingen waaruit patiënten kunnen kiezen (conservatief, dialyse en transplantatie).

De Nierstichting levert vanuit Nederland een bijdrage aan de ontwikkeling van de internationale standaardset van uitkomstindicatoren voor chronische nierziekte. In Nederland is daarnaast gestart met een project om Patient Reported Outcome Measures (PROMs) voor dialysepatiënten te ontwikkelen. Het ICHOM project maakt indien mogelijk gebruik van de vastgestelde PROMs.

Conclusies

De werkgroep “chronische nierziekten“ van ICHOM heeft in het kader van dit ontwikkelproject een standaard set van uitkomstmaten ontwikkeld die gebruikt kunnen worden om reguliere zorg van de nierpatiënt te evalueren. De standaardset is bedoeld voor patiënten met chronische nierschade die een hoog risico hebben op verslechtering van nierfunctie, dialyse patiënten, transplantatie patiënten en voor patiënten die er voor gekozen hebben niet te gaan dialyseren.
Zowel een samenvatting van de set, als een gedetailleerd werkdocument zijn beschikbaar via www.ichom.org
De standaardset dient als basis om op uniforme wijze de uitkomsten van standaard zorg vast te leggen. Vastleggen van uitkomsten opent de weg naar verbeterprojecten gebaseerd op vergelijkingen van uitkomsten van zorg, en, voor de individuele patiënt, de mogelijkheid deze uitkomsten van zorg in de spreekkamer te bespreken. Deze data kunnen voor volgende patiënten gebruikt worden wanneer zij voor een behandelkeuze staan. Door de behandelgegevens te verzamelen wordt het mogelijk toekomstige patiënten voor te lichten met in de praktijk en bij zijn/haar behandelaar behaalde resultaten.

Trefwoorden

Soort: OntwikkelprojectOnderwerp: ICHOM, uitkomstindicatoren, chronische nierziekte, PROMs