Terug naar het overzicht

In vitro Nephron model generated through morphogenesis of pluripotent stem cells (NeMoCell)
Projectcode 18OI17 Projectleider De heer dr. C. Mota Programma Innovatie Organisatie Maastricht

Projectcode 18OI17 Projectleider dr. Carlos Domingues Mota Projecttype Innovation Organisatie MUMC+ - Afd. Kindergeneeskunde Toegekend bedrag € 100.000,00 Startdatum 1-09-2018 Looptijd 24 maanden Status Afgerond

Doel

Ontwikkelen van functionele nier-eenheden met behulp van driedimensionaal (3D) printen (bioprinting) van de basale nierstructuren (nierfilters, nierbuisjes en bloedvaten) en stamceltechnologie. Vervolgens de toepassing van de nier-eenheden in vervolgprojecten. In de toekomst de ontwikkeling van een implanteerbare kunstnier.

Samenvatting

Een implanteerbare kunstnier is mogelijk de nierfunctievervangende therapie van de toekomst. In de afgelopen jaren heeft deze onderzoeksgroep in het laboratorium gewerkt aan een weefselmodel voor een nefron. Een nefron is 1 van de miljoen nier-eenheden die verantwoordelijk zijn voor het functioneren van de nier. Door menselijke stamcellen te laten ontwikkelen in cellen die het nefron vormen (differentiëren) is de ontwikkeling van de nier nagebootst. Inmiddels is ook de kennis over het bouwen van weefselstructuren toegenomen en blijkt het mogelijk te zijn om mininiertjes (organoïden) te ontwikkelen via differentiatie van stamcellen. Tot op heden zijn de bouw en vorm van de mininiertjes echter nog niet goed genoeg ontwikkeld om een functioneel mininiertje te krijgen. De verwachting is dat dit wel mogelijk is door de ontwikkeling van het mininiertje te controleren in ruimte en tijd en door controle op de omgevingsfactoren. Dit project zal stamceltechnologie combineren met driedimensionaal (3D) printen (bioprinting). De onderzoekers zullen bioprinting gebruiken om de basale nierstructuren (nierfiltertjes, nierbuisjes en bloedvaten) op een gecontroleerde manier op de juiste plaats te brengen. De juiste omgevingsfactoren kunnen bijdragen aan een betere rijping van het weefsel. Het doel is om op deze manier een nieuw nefron-model te creëren dat in bouw, vorm en stabiliteit beter ontwikkeld en geschikt is voor toekomstige toepassingen. Doelstellingen: 1. Ontwikkelen van een geschikt biomateriaal2. Toepassing van bioprinting om basale nierstructuren (nierfiltertjes, nierbuisjes en bloedvaten) op een gecontroleerde manier op de juiste plaats te brengen. 3. Bieden van de juiste omgevingsfactoren voor rijping van het ontwikkelde weefsel.

Trefwoorden

Soort: Celonderzoek; fundamenteel/toegepast, niet-klinisch
Onderwerp: bioprinting, organoïden, stamcellen, omgevingsfactoren