Terug naar het overzicht

Imaging Assisted data Generation In Nephrology, towards non-invasive assessment of kidney fitness (IMAGINE)

Projectcode 22OP+054 Projectleider Dr. Frank Lebrin PhD Projecttype PIONIER+ Organisatie LUMC - Afd. Nierziekten Toegekend bedrag € 75.000,00 Startdatum 1-03-2022 Looptijd 48 maanden Status Lopend

Doel

De momenteel beschikbare kennis en imaging technologie verder te ontwikkelen om een voor de kliniek toepasbaar apparaat op de markt te zetten waarmee de kwaliteit van een donornier in beeld kan worden gebracht.

Samenvatting

Naarmate we ouder worden neemt de filtratiecapaciteit van nieren af. De mate van afname verschilt sterk van persoon tot persoon. In het allereerste stadium kan een structurele en functionele veranderingen worden waargenomen in de bloedcapillairen (haarvaten). De bloedstroom en vaatdoorlaatbaarheid worden minder wat kan leiden tot chronische ontsteking met als gevolg verminderde capillaire dichtheid, fibrose en geleidelijk verlies van nierfuncties. Achteruitgang kan in de bloedcapillairen al in een heel vroeg stadium worden vastgesteld. Echter, dit vereist momenteel tijdrovend histologisch onderzoek waarvoor biopten nodig zijn.

Dit onderzoeksvoorstel beoogt gebruik te maken van twee baanbrekende ultrasone beeldvormingstechnologieën: Ultrafast ultrasound Doppler imaging (fUS) en Ultrasound Localization microscopy (ULM). Hiermee kan op een niet-invasieve manier de hele niervasculatuur in beeld worden gebracht. Tevens is het mogelijk om met deze apparatuur de elasticiteit van het orgaan te meten om zo de mate van fibrose vast te stellen. Om de technologie toepasbaar te maken voor de nier is onderzoek noodzakelijk. Hiervoor koppelen de onderzoekers fUS/ULM aan normotherme machineperfusie (NMP). Met NMP wordt de nier met een warme vloeistof gespoeld voorafgaand aan transplantatie. Toepassing van NMP voor beoordeling en gerichte interventie om de nierkwaliteit te verbeteren is aantrekkelijk en het effect van de therapie kan mogelijk worden gecontroleerd voordat het orgaan wordt getransplanteerd. Tijdens perfusie kunnen verschillende markers worden gemonitord, echter geen van deze markers is geschikt gebleken om de uitkomst na de transplantatie betrouwbaar te voorspellen. Omdat middels perfusie een constante stroom door het nier-vaatbed wordt gevoerd kan tijdens de perfusie de nier worden gemonitord met fUS/ULM om zo de orgaankwaliteit ex vivo te controleren vóór transplantatie. De onderzoekers streven ernaar om via imaging met FUS/ULM de gehele nier, inclusief de ernst van het letsel, de resterende functionele capaciteit en het vermogen om te regenereren te visualiseren. Daarmee kan objectief gekeken worden of een orgaan voor transplantatie geschikt is.

Trefwoorden

Pre-klinische ontwikkeling, menselijk materiaal, transplantatie, kwaliteitscontrole donornier, imaging technologie, Ultrafast ultrasound Doppler imaging, Ultrasound Localization microscopy