Terug naar het overzicht

Gezondheidswinst zoutreductie op nierschade

Projectcode A4D1P03 Projectleider Marieke Hendriksen Projecttype Ontwikkel/Implementatie/Evaluatie Project Organisatie RIVM - Centrum voor Voeding, Preventie en Zorg Toegekend bedrag € 63.648,54 Startdatum 1-09-2016 Looptijd 16 maanden Status Afgerond

Doel

Het doel van deze studie was om de mogelijke gevolgen op de incidentie van chronische nierziekte en nierfalen in Nederland in kaart te brengen als iedereen zich aan deze aanbevolen zoutconsumptie zou houden.

Samenvatting

De consumptie van veel zout is niet alleen geassocieerd met een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten maar ook met nierziekten. De Gezondheidsraad beveelt aan om maximaal 6 gram zout per dag te consumeren. Het doel van deze studie was om de mogelijke gevolgen op de incidentie van chronische nierziekte en nierfalen in Nederland in kaart te brengen als iedereen zich aan deze aanbevolen zoutconsumptie zou houden.

Een dynamisch microsimulatiemodel is ontwikkeld om het gezondheidseffect van verminderde zoutconsumptie op chronische nierziekte en nierfalen te schatten. Daarbij zijn de in de literatuur bekende relaties tussen zoutconsumptie, bloeddruk, geschatte nierfunctie, en eiwit in de urine gebruikt, en gegevens van de Groningse PREVEND studie die zijn geëxtrapoleerd naar de totale Nederlandse bevolking in de leeftijd van 30-75 jaar. Met dit model zijn de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van verminderde zoutconsumptie geschat, en de situatie van volledige naleving van de aanbevolen maximale zoutinname van 6 gram per dag vergeleken met de huidige zoutconsumptie.

In het scenario van aanbevolen maximale inname zou een cumulatieve vermindering van chronische nierziekte van 1,1% en in nierfalen van 3,2% over een periode van 20 jaar plaatsvinden. Dat zou gemiddeld neerkomen op ongeveer 14.000 mensen per jaar die geen chronische nierziekte ontwikkelen, en ongeveer 23 mensen per jaar waarbij nierfalen kan worden voorkomen.

De schatting van de gezondheidsgevolgen heeft laten zien dat het optreden van chronische nierziekte en nierfalen kan worden verminderd wanneer de zoutinname strikt wordt beperkt tot de maximale aanbevolen 6 gram per dag.

Conclusies

De schatting van de gezondheidsgevolgen heeft laten zien dat het optreden van chronische nierziekte en nierfalen kan worden verminderd wanneer de zoutinname strikt wordt beperkt tot de maximale aanbevolen 6 gram per dag

Trefwoorden

voeding, zoutinname, chronische nierschade, nierdalen, bloeddruk, modellen