Terug naar het overzicht

Ectopic lymphoid neogenesis in chronic allograft injury: friend or foe?

Projectcode 15OP09 Projectleider prof. dr. Sandrine Florquin Projecttype PhD Student Organisatie Amsterdam UMC Locatie AMC - Afd. Pathologie Toegekend bedrag € 256.000,00 Startdatum 1-12-2015 Looptijd 77 maanden Status Lopend

Doel

Ontrafelen van de rol van ectopische lymfeklierstructuren (ectopic lymphoid neogenesis, ELN) bij de ontwikkeling van chronische transplantaatschade. Voorspelling van het risico op chronische transplantaatschade op basis van structuur/genotype van ELN kan gebruikt worden voor gepersonaliseerde behandeling met afweeronderdrukkende geneesmiddelen.

Samenvatting

Na transplantatie is het gebruik van afweeronderdrukkende geneesmiddelen noodzakelijk om afstoting van het donororgaan door het afweersysteem tegen te gaan. Echter, ook langdurig gebruik van afweeronderdrukkende geneesmiddelen kan ontstekingen in het transplantaat veroorzaken. Het ontrafelen van de mechanismen die leiden tot chronische transplantaatschade is dan ook een grote uitdaging in het transplantatieonderzoek.
Vooronderzoek heeft aangetoond dat zich ectopische lymfeklierstructuren (ectopic lymphoidneogenesis, ELN) kunnen ontwikkelen in een transplantaat. Ectopisch betekent dat de lymfeklierstructuren zich buiten de gewoonlijke locaties in het lichaam bevinden. ELN hebben als rol om ter plaatse de eindproducten van B-cellen (cellen betrokken bij de specifieke afweer) te produceren, namelijk antistoffen. Antistoffen zijn afweerstoffen die gericht reageren op vreemde stoffen in het lichaam, bv. ziekteverwekkers, maar ook op lichaamsvreemde stoffen in het transplantaat. De precieze rol van deze antistoffen in het transplantaat is onbekend. De hypothese is dat functionele ELN een cruciale rol spelen in zowel tolerantie als afstoting van het transplantaat, afhankelijk van de opbouw en functie van de structuren. In dit onderzoek zullen de onderzoekers in kaart brengen hoe ectopische lymfeklierstructuren kunnen ontwikkelen na transplantatie.
Vraagstellingen: (Reeds beschikbaar materiaal van patiƫnten).
1.Analyseren van de relatie tussen de ontwikkeling van ELN na transplantatie en de ontwikkeling van schade aan het transplantaat.
2.Analyseren van de relatie tussen de structuur van aanwezig ELN en de ontwikkeling van schade aan het transplantaat.
3.Relateren van het ELN genotype aan de ontwikkeling van transplantaatschade.
4.Onderzoeken van de rol van afweeronderdrukkende geneesmiddelen bij de ontwikkeling en de structuur/genotype van ELN.

Trefwoorden

Soort: menselijk materiaal (beschikbaar), fundamenteel niet-klinisch
Onderwerp: ectopische lymfeklierstructuren, transplantaatschade, B-cellen