Terug naar het overzicht

DialysisXS: In vivo tissue engineered blood vessels for hemodialysis access and the bioartificial kidney

Projectcode IK09 Projectleider Prof. dr. Joris Rotmans prof. dr. Projecttype Research Project Organisatie LUMC - Afd. Interne Geneeskunde Toegekend bedrag € 160.000,00 Startdatum 15-07-2009 Looptijd 73 maanden Status Afgerond

Doel

1. Het ontwikkelen van kunstmatige verbindingen die, nadat deze onderhuids ingebracht zijn, weefsel aantrekken.
2. Het vervaardigen van een omhulsel om rondom gevormde weefselkapsels te plaatsen op het moment van verwijdering van de kunstmatige verbinding en het aanleggen van de verbinding tussen de arterie en de vene.

Samenvatting

Voor hemodialyse is een toegangsweg tot de bloedbaan noodzakelijk, zodat het bloed vanuit de patiënt naar de kunstnier kan worden getransporteerd. Uiteraard moet het bloed na zuivering door de kunstnier ook weer terug worden gebracht in het lichaam van de patiënt. Als toegangsweg tot de bloedbaan wordt gebruik gemaakt van een kunstmatig aangelegde verbinding tussen twee bloedvaten (arterie en vene) in de onderarm. De levensduur van deze vaatverbinding is echter beperkt vanwege het ontstaan van vernauwingen in de betrokken bloedvaten. Vandaar dat vaak herhaaldelijk nieuwe toegangswegen voor hemodialyse moeten worden aangelegd. Tissue engineering (het ontwikkelen van levende weefsels) kan mogelijk een bijdrage leveren aan de verbetering van de kwaliteit van vaattoegangswegen voor hemodialyse.

De hypothese is dat het mogelijk is om een bloedvat in het lichaam van een patiënt te kweken dat geschikt is als vaattoegangsweg voor hemodialyse. Door een plastic buisje direct onder de huid in te brengen zal een afweerreactie van het lichaam opgewekt worden, waardoor er zich weefsel om het buisje vormt. Dit weefsel bestaat grotendeels uit essentiële bouwstoffen die een belangrijke basis vormen van normale bloedvaten. Door dit buisje vervolgens te verwijderen en het resterende weefsel te transplanteren in de bloedbaan zal het zich mogelijk ontwikkelen tot een bloedvat dat geschikt is als vaattoegangsweg.

Conclusies

De experimenten die in dit project uitgevoerd zijn laten zien dat weefselkapsels onderhuids kunnen ontstaan en dat deze zich tot bloedvaten kunnen ontwikkelen na implantatie in de bloedbaan. Daarnaast bleken de door middel van tissue engineering gekweekte bloedvaten goed doorgankelijk te blijven op de middellange termijn.

Vervolgonderzoek is nodig om te bepalen of tissue engineered bloedvaten inderdaad beter functioneren dan kunststof bloedvaten. Mocht dit het geval zijn, dan kan dit een doorbraak betekenen voor de kwaliteit van leven van nierpatiënten. Bovendien hoeft de techniek zich niet te beperken tot de ontwikkeling van vaattoegangswegen, maar is mogelijk ook te gebruiken voor het kweken van andere bloedvaten ter vervanging van bestaande vaten.

Trefwoorden

Soort: Cellijnen, dieronderzoek, toegepast, niet-klinisch.
Onderwerp: Vaattoegang, tissue engineering, hemodialyse, draagbare kunstnier.