Terug naar het overzicht

Development of anti-C2-antibodies for the treatment of AMR of kidney transplants

Projectcode 14A1D302 Projectleider Rene Verdonk Projecttype Research Project Organisatie Broteio Pharma Toegekend bedrag € 400.000,00 Startdatum 1-01-2014 Looptijd 46 maanden Status Afgerond

Doel

Het ontwikkelen van een C2 antilichaam om transplantaatafstoting te voorkomen.

Samenvatting

Complement is een deel van het aangeboren immuunsysteem van het lichaam dat kan bijdragen aan ontstekingsgemedieerde weefselschade in immuunziekten. Zo kan bijvoorbeeld een incomplete match tussen donor en ontvanger van een transplantaat het complementsysteem activeren en schade toebrengen aan het getransplanteerde orgaan. Uiteindelijk leidt dit tot het verminderd of helemaal niet meer functioneren en afstoting van het orgaan. Het doel van dit project is om een antilichaam tegen complementfactor C2 te ontwikkelen. Een dergelijk antilichaam kan het complementsysteem platleggen en op die manier de overleving van het transplantaat doen toenemen. Het project is gefinancierd in het kader van de ZonMW/LSH IMPULS Call.

Conclusies

Het project heeft een veelbelovend gehumaniseerd antilichaam opgeleverd dat klaar is voor verdere productie onder GMP condities. De volgende stap is de volledige evaluatie van de toxiciteit in proefdieren en een fase 1 klinische studie in mensen.

Trefwoorden

Soort: toegepast, pre-klinisch
Onderwerp: complement, transplantaat afstoting