Terug naar het overzicht

Development and implementation in clinical practice of the assays to measure and monitor the safe and cost-effective use of eculizumab/Solirise in patients with atypical Hemolytic Uremic Syndrome

Projectcode 13OI116 Projectleider dr. Elena Volokhina Projecttype Innovation Organisatie Amalia Kinderziekenhuis - Afd. Kindernefrologie Toegekend bedrag € 100.000,00 Startdatum 1-07-2014 Looptijd 38 maanden Status Afgerond

Doel

Ontwikkelen van analysemethoden om de bloedspiegels van eculizumab in aHUS patiënten te monitoren en deze relateren aan de activiteit van het complementsysteem en klinische uitkomsten. Vervolgens bepalen of het behandelschema goed is afgestemd op de individuele patiënt en of het mogelijk is om een beter, veilig en kosten-effectiever behandelschema voor eculizumab te ontwikkelen.

Samenvatting

Atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS) is een ernstige nierziekte die zowel bij volwassenen als kinderen voorkomt. De ontregeling van het complementsysteem, een onderdeel van het afweersysteem, speelt een belangrijke rol in het ontstaan van aHUS. Tijdens deze ontregeling ontstaat er schade aan de bloedvaatjes van de nieren, wat leidt tot uiteindelijk verlies van de nierfunctie.

Een aantal jaar geleden is het veelbelovende middel eculizumab goedgekeurd voor de behandeling van aHUS. Eculizumab blokkeert het ontregelde complementsysteem en voorkomt zo schade aan de nieren en kan verlies van nierfunctie tegengaan. Voor de komst van eculizumab ontwikkelde ongeveer de helft van de aHUS patiënten nierfalen en overleed een kwart in de acute fase van de ziekte.

Op het moment van start van deze studie was er maar weinig bekend over welke dosering vaneculizumab het beste bij individuele aHUS patiënten past. De resultaten van kleine studies gaven aanwijzingen dat met de aanbevolen doseringen de bloedspiegels bij bepaalde patiënten veel hoger uit kunnen vallen dan gewenst. Ook was het niet duidelijk of en wanneer het overactieve complementsysteem tijdens behandeling met eculizumab tot rust komt. Deze kennis is nodig om de behandeling aan te passen of zelfs te stoppen, mede omdat het gebruik van eculizumab een verhoogd risico geeft op ernstige bijwerkingen zoals hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Bovendien is eculizumab een erg duur middel, waardoor het voorschrijven aan patiënten een extra belasting op de zorgkosten geeft.

De verwachting is dat het mogelijk is om de activiteit van het complementsysteem, de bloedspiegels van eculizumab en de effectiviteit van de behandeling met eculizumab te beoordelen met behulp van gevalideerde analysemethoden. Op deze manier is te bepalen of de dosering van eculizumab goed is afgestemd op de individuele patiënt en of het mogelijk is om een beter, veiliger en kosten-effectiever behandelschema te ontwikkelen.

Vraagstellingen:
1.Ontwikkelen en valideren van analysemethoden om eculizumab en complementactivatie te meten in de kliniek.
2.Monitoren van bloedspiegels van eculizumab en producten van complementactivatie in aHUS patiënten.
3.Verbeteren van de richtlijnen voor de behandeling van aHUS patiënten met eculizumab.

Conclusies

Dit project heeft belangrijke resultaten opgeleverd voor het begrijpen van de ontregeling van het complementsysteem bij aHUS. Daarnaast is meer inzicht verkregen in de werking van eculizumab als middel om de activiteit van het complementsysteem te remmen bij aHUS patiënten.

De onderzoekers zijn erin geslaagd om meerdere geavanceerde analysemethoden te ontwikkelen voor het monitoren van de bloedspiegels van eculizumab en de activiteit van het complementsysteem. Met behulp van deze methoden is de complementactiviteit bij aHUS patiënten en het tot rust komen ervan tijdens eculizumab therapie in kaart gebracht. De methoden zijn nu klinisch in gebruik voor het monitoren van patiënten die behandeling met eculizumab ontvangen binnen het Radboudumc, een centrum dat veel expertise bezit op het gebied van de behandeling van patiënten met aHUS.

Verder hebben de resultaten van deze studie in belangrijke mate bijgedragen aan de ontwikkeling van een nieuwe richtlijn voor de behandeling van aHUS patiënten met eculizumab. Volgens deze richtlijn passen (kinder)nefrologen het behandelschema aan op individuele patiënt. Dit kan de behandeling veiliger en effectiever maken, en bovendien een aanzienlijke kostenbesparing opleveren. Momenteel loopt er landelijke studie om deze richtlijn in Nederland te implementeren (CUREiHUS). Vergoeding van behandeling met eculizumab is mogelijk wanneer (kinder)nefrologen een patiënt behandelen volgens de nieuwe richtlijn en betrokken zijn bij een speciale werkgroep met veel expertise op het gebied van aHUS.

Trefwoorden

Soort: Onderzoek met mensen; toegepast; klinisch
Onderwerp: aHUS, eculizumab, complementsysteem, richtlijnen, behandeling op maat