Terug naar het overzicht

Computational Fluid Dynamics for Individualized Treatment of Renal Artery Stenosis

Projectcode 19OI18 Projectleider Lennart van de Velde Projecttype Innovation Organisatie Amsterdam UMC Locatie AMC - Afd. Experimentele Immunologie Toegekend bedrag € 100.000,00 Startdatum 1-10-2019 Status Lopend

Doel

Het ontwikkelen van een betrouwbare en niet-invasieve methode om te voorspellen welke patiënten met vernauwing van de nierslagader baat hebben bij een dotterbehandeling.

Samenvatting

In 1 op de 10 patiënten met nierfalen is de oorzaak een vernauwing van de nierslagader die leidt tot een verminderde bloedstroom naar de nieren. De vernauwing van de nierslagader geeft geen pijnklachten, maar leidt wel tot een hoge bloeddruk en uiteindelijk tot chronische schade aan de nieren.
Zo’n vernauwing is te behandelen door te dotteren. Hierbij wordt de nierslagader opgerekt met een smalle ballon waardoor er weer voldoende bloed naar de nieren kan stromen. Dit werkt echter niet bij alle patiënten. Bovendien is het dotteren niet zonder risico en dit wordt daarom alleen gedaan als de verwachting is dat de patiënt er voordeel bij heeft. In veel gevallen is het nu helaas vooraf niet goed te voorspellen welke patiënten wel en welke patiënten geen voordeel bij dotteren hebben. Een betrouwbare methode is het verschil in druk voor en na de vernauwing (drukverval genoemd) te meten. Deze methode is echter bijna even ingrijpend als het dotteren zelf en daarom niet erg geschikt.
Een minder ingrijpende manier is het nabootsen (simulatie) van de bloedstroom met een supercomputer. Dit is een veel gebruikte techniek bij het ontwikkelen van vliegtuigen en auto’s. In het eerste deel van dit onderzoek zal deze techniek worden aangepast zodat deze voor de nierslagader te gebruiken is. De naam van de aangepaste techniek is computational fluid dynamics (CFD). Deze techniek zal in het tweede deel van het onderzoek getest worden in 30 patiënten met een vernauwing van de nierslagader. Hiervoor zullen in deze patiënten zowel de simulatie als de drukverval metingen worden uitgevoerd. De voorspellingen van de simulatie worden vergeleken met de drukverval metingen. Ook wordt de bloeddruk en nierfunctie 3 maanden na de dotterprocedure gemeten om vast te stellen bij welke patiënten de ingreep een positief effect heeft gehad.

Trefwoorden

Soort: Onderzoek met mensen, computermodel
Onderwerp: Vernauwing van de nierslagader, CFD-Model