Terug naar het overzicht

Chimeric HLA Antibody Receptor therapy: a promising approach to target HLA sensitization

Projectcode 23OK2066 Projectleider dr. Sebastiaan Heidt Projecttype Kolff+ Organisatie + Erasmus MC - Internal Medicine, Nephrology Toegekend bedrag € 495.000,00 Startdatum 1-01-2024 Looptijd 60 maanden Status Lopend

Doel

CHAR-T- (Chimeric HLA Antibody Receptor Therapy) cellen ontwikkelen die de B-cellen uitschakelen die HLA-antistoffen aanmaken. Dit vergroot de kans op een succesvolle niertransplantatie bij patiënten die teveel HLA-antistoffen aanmaken zonder hun hele immuunsysteem te onderdrukken.

Samenvatting

Success Accelerator grant. Een deel van de patiënten die wacht op een donornier heeft zoveel antistoffen tegen lichaamsvreemde weefsels dat hun immuunsysteem bijna elke donornier direct afstoot. Deze patiënten hebben door hun immuunsysteem een grote hoeveelheid HLA-antistoffen (Humane Leukocyt Antigenen) opgebouwd. Hierdoor komen zij vrijwel niet in aanmerking voor een geschikte donornier, wat hun kansen op transplantatie drastisch vermindert. De huidige behandelmethode, desensitisatie, spoelt weliswaar antistoffen uit het bloed, maar doet dit op een ongerichte manier, waardoor het hele immuunsysteem verzwakt en bijwerkingen zoals een verhoogd infectierisico en kans op kanker ontstaan.
In dit onderzoek wordt een innovatieve behandeling ontwikkeld voor deze groep nierpatiënten, ook wel ‘hoog-gesensibiliseerde patiënten’ genoemd. De oplossing die wordt onderzocht is geïnspireerd op de succesvolle CAR-T-celtherapie tegen bepaalde vormen van kanker. Die CAR-T cellen dragen een stukje eiwit waarmee ze specifiek tumorcellen herkennen; vervolgens schakelen ze die uit.
In plaats van kanker aan te vallen, willen de onderzoekers CHAR-T-cellen (Chimeric HLA Antibody Receptor) cellen ontwikkelen die specifiek B-cellen uitschakelen die HLA-antistoffen aanmaken. Hoog-gesensibiliseerde patiënten hebben antistoffen tegen verschillende HLA-varianten in hun immuunsysteem. CHAR-T-cellen kunnen deze specifieke B-cellen aanvallen en uitschakelen zonder het volledige immuunsysteem te onderdrukken.
Het onderzoeksteam zal CHAR-T-cellen verder ontwikkelen en testen om te controleren of ze doelgericht en effectief zijn. Zo testen ze of de CHAR-T-cellen alleen binden aan de doelwit-B-cellen zonder ongewenste reacties te veroorzaken en of deze cellen bestand zijn tegen immunosuppressieve medicijnen. De verwachting is dat deze nieuwe aanpak het aantal beschikbare donoren voor hoog-gesensibiliseerde patiënten kan vergroten. Als de resultaten positief zijn, kunnen ze vervolgd worden met klinische studies en mogelijk een doorbraak betekenen voor deze groep patiënten.
Op lange termijn willen de onderzoekers CHAR-T-cellen ontwikkelen die breed toepasbaar zijn voor verschillende patiëntgroepen, waardoor de kans op succesvolle transplantaties toeneemt. Deze benadering kan mogelijk ook worden ingezet om de medicatie tegen acute afstoting te verminderen voor ‘normale’ nierpatiënten die een transplantatie hebben ondergaan.