Terug naar het overzicht

Characterization of the T-cell response targeting polyomavirus BK in kidney transplant recipients

Projectcode 14OKG05 Projectleider dr. MD. Michiel van Aalderen Projecttype Kolff Organisatie Amsterdam UMC Locatie AMC - Afd. Experimentele Immunologie Toegekend bedrag € 60.000,00 Startdatum 1-01-2015 Looptijd 24 maanden Status Afgerond

Doel

Het karakteriseren van BKV-specifieke CD8+ T-cellen van niertransplantatiepatiënten die lijden aan BKV-infectie (wat een groot risico op schade aan het niertransplantaat geeft). Uiteindelijk het ontwikkelen van een gerichte behandeling van de infectie die gebruikmaakt van T-cellen van de patiënt zelf en verbetering van de overleving van niertransplantaten.

Samenvatting

Kolff Arts Onderzoeker BeursHet overgrote deel van de algemene bevolking is geïnfecteerd met het BK-polyomavirus (BKV), maar het virus is in de meeste gevallen niet actief. Het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen geeft echter een grote kans op activering van het BKV, omdat de medicijnen het afweersysteem onderdrukken. Niertransplantatiepatienten lopen daardoor een aanzienlijk verhoogd risico op schade aan de donornier door BKV infectie. Door gebrek aan alternatieve behandelingen besluit de arts bij BKV infectie vaak om de dosis afweeronderdrukkende medicijnen te verlagen om het virus te bestrijden, met als nadeel dat het risico op afstoting iets toeneemt. De T-cellen van het afweersysteem spelen een cruciale rol bij het in de hand houden van een BKV-infectie. In het bijzonder CD8+ T-cellen die ervoor zorgen dat het lichaam BKV-geïnfecteerde cellen opruimt. Moderne therapieën die gebruikmaken van T-cellen van de patiënt zelf kunnen interessant zijn om BKV infectie te bestrijden zonder het risico op afstoting te vergroten. Er is daarentegen nog veel onbekend over de functie van BKV-specifieke T-cellen in niertransplantatiepatiënten. Dit project zal een uitgebreide karakterisering uitvoeren van BKV-specifieke CD8+ T-cellen in niertransplantatiepatiënten die lijden aan BKV infectie. De hypothese is dat de kenmerken van BKV-specifieke CD8+ T-cellen (het differentiatieproces) in de groep patiënten met BKV-infectie verschillen van dezelfde T-cellen in de groep zonder BKV-infectie na transplantatie.Vraagstelling:1. Wat is de expressie van receptoren betrokken bij de verplaatsing van BKV-specifieke T-cellen naar het transplantaat?2. Wat is de expressie van receptoren betrokken bij activatie en differentiatie van BKV-specifieke CD8+ T-cellen?3. Wat is de expressie van receptoren betrokken bij de functionele uitputting van T-cellen?4. Wat is de expressie van transcriptiefactoren die belangrijk zijn voor BKV-specifieke CD8+ T-cel-differentiatie?5. Hoe goed functioneren BKV-specifieke T-cellen in patiënten met BKV-infectie vergeleken met BKV-specifieke T-cellen in patiënten zonder BKV-infectie om de infectie te bestrijden?

Conclusies

In deze studie hebben de onderzoekers ontdekt dat BKV-specifieke CD8+ T cellen zich vóór transplantatie in een weinig ontwikkelde toestand bevinden. Na transplantatie ontwikkelden de cellen zich bij patiënten met een geringe mate van BKV-activering zich tot zogenaamde effector CD8+ T cellen. Bij de patiënten die een ernstige BKV-activering kregen vermeerderden de cellen zich wel, maar ontwikkelden zich niet tot effector CD8+ T cellen. Bij enkele patiënten leidde BKV-infectie zelfs tot ernstige nierschade. Omdat goed ontwikkelde CD8+ T cellen normaliter essentieel zijn om BKV te controleren lijkt dit mechanisme belangrijk te zijn bij het ontstaan van BKV-infectie. Vervolgprojecten zijn nodig om de oorzaak van verstoringen in de ontwikkeling van BKV-specifieke CD8+ T cellen bij bepaalde patiënten te achterhalen. Vervolgens kan onderzoek kan zich richten op de ontwikkeling van een gerichte behandeling voor BKV-infectie die gebruikmaakt van T-cellen van de patiënt zelf. In de toekomst zou de ontwikkeling van een vaccin dat CD8+ T cellen kan opwekken zelfs mogelijk kunnen zijn.

Trefwoorden

Soort: Onderzoek met menselijk materiaal; Fundamenteel, klinischOnderwerp: Transplantatie, BK-virus, T-cellen