Terug naar het overzicht

AKI PATROL: In-hospital Acute Kidney Injury Prevention And TReatment by autOmated clinicaL support algorithms

Projectcode 23OK1051 Projectleider Dr. Christina Gant Projecttype Kolff+ Organisatie UMCU - Afd. Nefrologie & Hypertensie Toegekend bedrag € 195.000,00 Startdatum 1-02-2024 Looptijd 36 maanden Status Lopend

Doel

Met AKI-PATROL gaat dr. Christina Gant (UMC Utrecht) uitzoeken of een geautomatiseerde klinische beslishulp de zorg rond acute nierschade verbetert voor mensen die zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Samenvatting

Kolff+ Junior Talent Grant. Acute nierschade (acute kidney injury of AKI), ontstaat bij 20 procent van alle mensen die in het ziekenhuis belanden. Aanpassing van het behandelbeleid is dan meteen nodig. Maar de AKI wordt te laat gezien of behandeld bij 2 op de 3 mensen in het ziekenhuis die dit overkomt. Dit leidt op korte termijn tot langere ziekenhuisopname, het starten van dialyse en zelfs een verhoogde kans op overlijden. Op lange termijn zorgt AKI voor verhoogd risico op chronische nierschade, nierfalen en hart- en vaatziekten. Mensen die al nierschade hadden toen ze werden opgenomen, hebben extra hoge risico’s omdat hun nieren al minder herstelcapaciteit hebben.
Als de zorg rond AKI in het ziekenhuis verbetert, is een deel van deze gevolgen te voorkomen. Eerder onderzoek suggereert dat een geautomatiseerde klinische beslishulp de zorg rond AKI kan verbeteren.
Daarom ontwikkelt AKI-PATROL twee geautomatiseerde klinische beslishulpen, die artsen zowel attenderen op respectievelijk acute nierschade of verhoogd risico daarop, als concreet advies geeft over te volgen (medicatie)beleid. De motor achter die beslishulpen zijn twee algoritmes die AKI-PATROL hiervoor ontwikkelde. De meldingen komen binnen bij de ziekenhuisapotheek. Het idee is dat de apotheker na de melding afstemt met de behandelend arts. De hoofdvraag van AKI-PATROL is: verbetert een beslishulp inderdaad de AKI-zorg en leidt dit tot preventie van vermijdbare acute nierschade?
Zorgkwaliteit meten
AKI-PATROL gaat allereerst na in 3 ziekenhuizen wat de huidige AKI-zorgkwaliteit is, ofwel een nulmeting doen (doelstelling 1). Het gaat om Meander Medisch Centrum (Amersfoort), Medisch Centrum Leeuwaarden en Ziekenhuizen Groep Twente. Onderdeel van dit traject is het vaststellen van de optimale meetwaarden hiervoor, want een internationale standaard voor AKI-zorg is er nog niet. Gekeken wordt onder meer naar het aantal mensen met AKI en AKI-gerelateerde zorgkwaliteit.
AKI-ALERT
Ook gaat AKI-PATROL de geautomatiseerde beslishulp AKI-ALERT implementeren in dezelfde 3 ziekenhuizen(doelstelling 3). Hiervoor is een algoritme ontwikkelt dat met uitslagen van bloedwaarden (creatinine) inschat welke patiënten acute nierschade hebben. AKI-ALERT geeft vervolgens een melding en een concreet advies voor medisch beleid. Een jaar na implementatie gaat AKI-PATROL na of dit geleid heeft tot betere AKI-zorg.
AKI-RISK
Daarnaast gaat AKI-PATROL de geautomatiseerde beslishulp AKI-RISK implementeren. AKI-RISK moet hoog risico op AKI gaan vaststellen aan de hand van medische informatie. En vervolgens geautomatiseerd melding en concreet advies geven voor medisch beleid (doelstelling 2). Het algoritme dat dit risico moet inschatten, is al ontwikkeld. De eerstvolgende stap is deze in te bouwen om te komen tot de geautomatiseerde klinische beslishulp AKI-RISK. Na implementatie in de ziekenhuizen, gaat AKI-PATROL het effect na van AKI-RISK op de zorgkwaliteit.

Trefwoorden

Acute nierschade tijdens ziekenhuisopname, AKI, zorgkwaliteit, veilig medicijngebruik, preventie, algoritme, medisch hulpmiddel, geautomatiseerde ondersteuning klinische besluitvorming, medische beslishulp.