Terug naar het overzicht

A novel microbial metabolite to the rescue of diabetic kidney diseases!

Projectcode 20OI175 Projectleider dr. Elena Rampanelli dr Projecttype Innovation Organisatie Amsterdam UMC Locatie AMC Afd. Exp.Vasculaire Geneeskunde Toegekend bedrag € 100.000,00 Startdatum 1-07-2021 Looptijd 19 maanden Status Afgerond

Doel

Het beschermende effect van 6BT-bromotryptofaan op het ontwikkelen van diabetische nefropathie onderzoeken.

Samenvatting

Nierschade door diabetes mellitus (diabetische nefropathie) is de belangrijkste oorzaak van eindstadium nierfalen. Tot op heden zijn er geen effectieve behandelingen beschikbaar die het ziektebeloop gunstig beïnvloeden. Omdat diabetes mellitus steeds vaker voorkomt, vormt ook diabetische nefropathie een steeds belangrijker gezondheidsprobleem. Het beloop van deze nierziekte is in de regel progressief, waardoor een grote groep patiënten in de loop van tijd afhankelijk wordt van nierfunctievervangende therapie (dialyse) of een niertransplantatie moet ondergaan.

Diabetische nefropathie wordt veroorzaakt door hoge glucosewaarden in het bloed en ongewenste activiteit van het immuunsysteem. Het microbioom van de darm speelt een belangrijke rol in de regulatie van het immuunsysteem en de stofwisseling en omvat een grote varie¨teit van natuurlijk in de darm voorkomende bacteriën (commensalen). Deze bacteriën scheiden verscheidene moleculen (metabolieten) uit die een positief of negatief effect kunnen hebben op de activiteit van het immuunsysteem. Zo is aangetoond dat veranderingen in de samenstelling van het microbioom een ongunstig effect kan hebben op het beloop van vele ziekten, met name inflammatoire darmziekten en het metabool syndroom. Verrassend genoeg is er tot nu toe weinig bekend over de relatie tussen de exacte samenstelling van het microbioom en het ontstaan en beloop van nierziekten.

Onlangs is er een nieuwe metaboliet (6BT-bromotryptofaan) geïdentificeerd die wordt geproduceerd door commensale bacteriën en correleert met een gunstig beloop van diabetes mellitus en chronische nierziekten. Echter is het onbekend hoe dit gunstige effect precies tot stand komt.

Vraag/doelstellingen
Het doel van dit onderzoek is om het beschermende effect van 6BT-bromotryptofaan op het ontwikkelen van diabetische nefropathie te onderzoeken. Om dit te doen willen de onderzoekers:
I) onderzoeken wat het effect is van toediening van deze metaboliet op het ontwikkelen van een diabetische nefropathie bij muizen met diabetes mellitus,
II) middels celkweken in het laboratorium onderzoeken welke mechanismen ten grondslag liggen aan het gunstige effect van deze metabolite,
III) aantonen dat deze metaboliet verminderd wordt geproduceerd door het microbioom van mensen met een diabetische nefropathie in vergelijking met gezonde mensen.
De uitkomsten van dit onderzoek zullen een opstap zijn naar studies met patiënten waarin het effect van toediening van 6BT-bromotryptofaan, of bacteriën die deze metaboliet produceren, op het ontwikkelen van diabetische nefropathie wordt onderzocht.

https://nierstichting.nl/nieuws/2021/01/microbioom-van-diabetici-onder-de-loep/

Trefwoorden

Soort: klinisch onderzoek, identificatie, dieronderzoek
Onderwerp: diabetische nefropathie, diabetes mellitus, 6BT-bromotryptofaan, microbioom, commensale bacteriën