Terug naar het overzicht

A novel approach to understand the molecular mechanisms causing structural kidney malformations in humans

Projectcode 15OKG18 Projectleider Dr. Kirsten Renkema Projecttype Kolff Organisatie UMCU - Afd. Genetica Toegekend bedrag € 384.705,00 Startdatum 1-12-2016 Looptijd 48 maanden Status Afgerond

Doel

Het ontrafelen van de moleculaire mechanismen en genetische signaalroutes die structurele afwijkingen bij de aanleg van de nieren en urinewegen kunnen veroorzaken.

Samenvatting

Kolff Senior Postdoc Grant.

Aangeboren nier- en urinewegafwijkingen (CAKUT) omvatten een groep structurele afwijkingen waarbij de aanleg van de nieren en urinewegen ernstig verstoord is. Deze afwijkingen vormen de belangrijkste oorzaak van nierfalen bij kinderen. Het is duidelijk dat erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van CAKUT. Echter, bij slechts 10 tot 20% van de patiënten is de oorzaak door zeldzame variaties in een enkel gen te verklaren. De achterliggende oorzaak is voor de meeste patiënten complex. De hypothese is dat het met de nieuwste DNA sequencing technieken mogelijk is om moleculaire processen en de belangrijkste genen en varianten te identificeren die CAKUT veroorzaken. DNA sequencing: bepaling van de DNA code van het menselijk DNA.

Dit onderzoek zal de DNA code van patiënten met een ernstige vorm van CAKUT in kaart brengen. Door de DNA code van patiënten te vergelijken met die van gezonde personen zijn variaties in het DNA van de patiënten op te sporen. Met behulp van computerprogramma's is te voorspellen of de opgespoorde varianten mogelijk betrokken zijn bij het ontstaan van CAKUT.

Met deze kennis ontstaan nieuwe mogelijkheden voor verbetering van de diagnostiek en het genetisch advies voor CAKUT patiënten en familieleden. Bovendien kan dit onderzoek een belangrijke stap zetten richting de ontwikkeling van individuele behandelingsstrategieën waarmee uitstel of misschien zelfs voorkómen van chronisch nierfalen in de toekomst mogelijk is.

Vraagstelling:
1. Identificeren van genen en varianten van patiënten met een ernstige vorm van CAKUT met DNA sequencing (whole genome sequencing).
2. Verklaren van varianten in het DNA die actief zijn tijdens de ontwikkeling van de nier.
3. Verhelderen en karakteriseren van de voornaamste signaalroutes die betrokken zijn bij het ontstaan van CAKUT.

Trefwoorden

Soort: Onderzoek met menselijk materiaal, fundamenteel, klinisch Onderwerp: Aangeboren nierafwijking, CAKUT, genetische variatie, whole genome sequencing, signaalroute, diagnostiek, genetisch advies