Terug naar het overzicht

A combined, tailored pharmacist intervention with dose optimization of phosphate binding drugs to improve phosphate control in patients on dialysis

Projectcode 22OP+056 Projectleider Drs. Ciske van den Oever Drs. Projecttype PIONIER+ Organisatie Sint Franciscus Gasthuis Toegekend bedrag € 40.000,00 Startdatum 1-10-2022 Looptijd 27 maanden Status Lopend

Doel

Nagaan of dosisverlaging van fosfaatbinders in combinatie met gesprekken met de apotheker leiden tot een betere controle van het fosfaatgehalte in het bloed.

Samenvatting

Bij patiënten met een nierziekte is het fosfaatgehalte in het bloed vaak verhoogd, omdat zij het fosfaat niet meer goed kunnen uitplassen. Daarom worden fosfaatbinders voorgeschreven. Die binden aan het fosfaat in voedsel in de darmen. Daarom moeten ze ingenomen worden bij de maaltijd. Als het fosfaatgehalte in het bloed desondanks te hoog is, verhoogt de nefroloog meestal de dosering fosfaatbinders. Maar dat is niet altijd de meest passende oplossing voor patiënten. Heel veel patiënten vinden het namelijk moeilijk om hun fosfaatbinders goed te gebruiken, omdat het heel veel en heel grote tabletten zijn. Ook vergeten patiënten ze in te nemen of nemen ze ze niet in bij de maaltijd. Het is ook bekend dat patiënten bij een steeds hogere dosis van hun fosfaatbinders, deze steeds minder goed innemen.

Het idee achter dit onderzoek is dat een dosisverlaging van de fosfaatbinders patiënten kan helpen om de fosfaatbinders beter in te nemen. De onderzoekers kijken of deze dosisverlaging werkt. Behalve dosisverlaging zal de patiënt ook gesprekken hebben met de apotheker waarbij de patiënt kan aangeven wat zijn/haar voorkeuren met betrekking tot de fosfaatbinders zijn. Daarnaast komen in deze gesprekken problemen bij het gebruik van fosfaatbinders aan bod. Ook wordt aandacht besteed aan therapietrouw, en het omgaan met geneesmiddelen (gezondheidsvaardigheid). Dit alles leidt tot een persoonlijk behandelplan dat samen met de patiënt wordt opgesteld. In de loop van ongeveer drie maanden voert de apotheker drie gesprekken met de patiënten. Dit kan leiden tot bijstelling van het persoonlijk behandelplan. Gedurende deze drie maanden past de nefroloog de dosering van de medicijnen niet zelf aan. Na de drie maanden behandeling met fosfaatbinders door de apotheker, neemt de nefroloog de behandeling weer over. Daarna worden patiënten nog negen maanden voor dit onderzoek, zodat ook duidelijk wordt hoe lang het effect aanhoudt.

Trefwoorden

Klinisch, dialyse patiënten, fosfaatbinders, therapietrouw