Nierschade voorkomen bij hoge bloeddruk
Wat is hoge bloeddruk
Bij mensen met een hoge bloeddruk is de druk in de bloedvaten voortdurend hoog. Dat wil zeggen een bovendruk hoger dan 140 mmHg en/of een onderdruk hoger dan 90 mmHg. Voor mensen ouder dan 70 jaar, die geen medicijnen gebruiken, geldt een bovendruk van 150 mmHg als grens. Bij het voorschrijven van medicijnen aan mensen boven de 70 jaar streeft de arts vaak naar een bovendruk lager dan 150 mmHg.
In verschillende organen, waaronder de nieren, veroorzaakt een hoge bloeddruk schade aan de wanden van de bloedvaten. Ook raken de nierfilters beschadigd. Door het ophopen van stoffen, zoals cholesterol, worden de bloedvaten nauwer en neemt de kans op een hartinfarct of beroerte toe. Doordat het hart steeds harder moet werken neemt de pompkracht af en kan hartfalen ontstaan.
Wat kun je doen om nierschade bij een hoge bloeddruk te voorkomen
- Check je bloeddruk regelmatig. Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Veel mensen weten dus niet dat ze een hoge bloeddruk, en daarmee een verhoogd risico op nierschade en hart- en vaatziekten, hebben.
- Ben je 40 jaar of ouder? Meet dan regelmatig je bloeddruk. Dit kun je zelf doen of laten doen bij je huisarts of de praktijkondersteuner.
- Weet je dat je een hoge bloeddruk hebt, maar ervaar je geen klachten? Meet ook dan regelmatig je bloeddruk en neem in geval van afwijkende waarden contact op met je huisarts.
- Bij een ernstig of langdurig verhoogde bloeddruk kunnen wel klachten optreden. Heb je klachten, neem dan direct contact op met je huisarts. De arts onderzoekt dan of de klachten daadwerkelijk met je bloeddruk te maken hebben. - Laat minstens één keer per jaar controleren of je nieren nog goed werken. Nierschade ontstaat ongemerkt en is onomkeerbaar. Houd je nierfunctie in de gaten door deze minstens één keer per jaar te laten bepalen door je huisarts of de praktijkondersteuner.
- Let op je medicijngebruik. Sommige middelen tegen hoge bloeddruk kunnen (acute) nierschade veroorzaken of verergeren. Ontvang persoonlijk advies via de check Nier&Medicijn.
- Leef Gezond. Gezond leven houdt je bloedsuiker, bloeddruk en je cholesterol beter in evenwicht. Een gezonde leefstijl betekent dat je:
- Niet rookt
- Zoutbewust en gezond eet:
- Check hoeveel zout je eet met de Zoutmeter
- Zorg dat je maximaal 6 gram zout per dag eet
- Eet volgens de Schijf van Vijf. Hiermee beperk je onder andere de inname van verzadigd vet.
- Afvalt als je te zwaar bent: bereken je BMI om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Bij een BMI hoger dan 25 is het voor volwassenen verstandig om af te vallen.
- Als volwassene minimaal 150 minuten (2½ uur) per week matig intensief beweegt, verspreid over diverse dagen. Daarnaast is de aanbeveling van de Gezondheidsraad om spier- en botversterkende activiteiten te doen.
- Iedere nacht voldoende slaapt: een gezonde slaapduur is voor volwassenen 7 tot 9 uur per nacht.
- Leert omgaan met stress: zorg dat je weet op welke manieren jij kunt ontspannen en hoe je dit kunt bereiken.
Meer informatie
Heb je al nierschade en een hoge bloeddruk? Zie voor meer informatie nieren.nl.